Ενός λεπτού σιγή για «όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην τωρινή σύγκρουση στη Γάζα» και παράλληλα για δύο βετεράνους διπλωμάτες της COP που πρόσφατα απεβίωσαν, κράτησαν οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών κατά την επίσημη έναρξη της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι, το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Νοεμβρίου 2023.

Η πρωτοβουλία για το φόρο τιμής στους νεκρούς της Γάζας ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής διπλωματίας και Πρόεδρος της COP27 της περασμένης χρονιάς Σάμεχ Σούκρι.

Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κατά τη διάσκεψη αναμένεται σκληρή μάχη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Παγκόσμιοι κοινοί στόχοι για το κλίμα

Ο προεδρεύων της COP28, ο σουλτάνος αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ο Τζαμπέρ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC, αναγνώρισε σύμφωνα με τη γραπτή εκδοχή της εναρκτήριας ομιλίας του ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο… Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters