Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ξεκινάει σήμερα η 28 η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28), η οποία φιλοξενείται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να συναντηθούν ηγέτες κρατών, επικεφαλής εταιρικών κολοσσών και αστικών κέντρων, εξέχοντες επιστήμονες για θέματα περιβάλλοντος και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από όλον τον κόσμο.

Ανάμεσα στους ηγέτες που αναμένεται να παρευρεθούν είναι ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, αλλά και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θα προβούν σε δηλώσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών τους για το κλίμα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις.

Οι συναντήσεις Δούκα στο Ντουμπάι

Από την πλευρά του, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, θα δώσει το παρών στη Σύνοδο καθώς έχει προγραμματίσει σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως, η Δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο Δήμαρχος Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα, ο Δήμαρχος Βαρκελώνης Τζάουμε Κολμπόνι και ο Δήμαρχος Βαρσοβίας Ράφαου Τρασκόφσκι.

Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και η συνδιαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου πράσινης αστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο με γνώμονα την κοινωνική ισότητα και την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης.

Στην ατζέντα του προγράμματός του περιλαμβάνονται συναντήσεις με Δημάρχους από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου πόλεων C40 και με τη Γενική Διευθύντρια της Europa Nostra, της ευρωπαϊκής φωνής της κοινωνίας των πολιτών η οποία είναι προσηλωμένη στη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος Diamond ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος είναι παράλληλα καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα συμμετάσχει επίσης σε πάνελ συζήτησης, μαζί με σημαντικούς επιστήμονες (την Καθηγήτρια Ryna Cui από το University of Maryland, τον Καθηγητή Steve Pye από το University College London και τον Ειδικό Επιστήμονα Alaa Al Khourdajie από το Imperial College London), σε χώρο που εξασφάλισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ελληνικό περίπτερο.

Η συζήτηση θα εστιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πως θα επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για μία ευρωπαϊκή οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Ο κ. Δούκας στην παρέμβασή του θα αναφερθεί στις τεχνολογίες, τη στρατηγική αλλά και τον οδικό χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφετηρία της συζήτησης αποτελεί μία σημαντική επιστημονική εργασία στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε ο κ. Δούκας και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change και αφορά τον υπολογισμό της κλιματικής προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βασικό σημείο αναφοράς της ομιλίας του θα αποτελέσει και η πιο πρόσφατη μελέτη για το πως θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, όπως αποτυπώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule.

Τι είναι η Cop -28

Ουσιαστικά, η COP αποτελεί την ετήσια συνάντηση των μερών της Σύμβασης- πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που φέτος θα λάβει χώρα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Σε αυτά περιλαμβάνεται η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη της. Ο αριθμός 28 δηλώνει πως φέτος είναι η 28 η χρονιά που διεξάγεται η συνάντηση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες οφείλουν να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο, το οποίο υιοθετείται με την έκφραση συναίνεσης κι όχι τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και ρυθμίζει τις διαφορές συμφερόντων και θέσεων, αποσκοπώντας την ίδια ώρα στην επίτευξη προόδου στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.