Το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τη κοινή κάθοδο στην Επίδαυρο των Μπίρμπα-Σερβετάλη με τα «Βατράχια», Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ανέβαζε παράσταση στην Επίδαυρο η σκηνοθέτρια, προσφέροντας μια ονειρική και βαθιά υπαρξιακή ανάγνωση στη συγκεκριμένη κωμωδία του Αριστοφάνη.

Μετά από την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και τα αλλεπάλληλα sold out, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν στο θέατρο Κιβωτός τον Ιανουάριο του 2024 με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Καρδιά του Σκύλου».

Credits Γιώργος Καπλανίδης

Το έργο

Η «Καρδιά του Σκύλου» γράφτηκε το 1925, αλλά δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού. Θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.

Πρωταγωνιστές είναι ο καθηγητής Πρεομπραζένσκι και ο βοηθός του, δόκτωρ Μπρομεντάλ, οι οποίοι επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του.

Credits Γιώργος Καπλανίδης

Τι να περιμένουμε από την «Καρδιά του Σκύλου» στο «Κιβωτός»

Όπως ενημερώνουν οι συντελεστές, η Έφη Μπίρμπα βαδίζει στη σκηνοθετική οδό που έχει δημιουργήσει η ίδια από τις προηγούμενες δουλειές της: αναστοχαστική διάθεση πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη, αλλά και ανασύσταση ενός κόσμου μεταιχμιακού όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Αυτός ο δρόμος διασταυρώνεται με την άγρια, ταραχώδη και κωμικά υπερρεαλιστική σάτιρα του Μπουλγκάκοφ για την ανθρώπινη φύση. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέτσικας. 

Ως προειδοποιητικό παραμύθι για τη διαφύλαξη της ατομικότητάς μας, η «Καρδιά του σκύλου» ταιριάζει απόλυτα με τη θεματολογία των έργων που γοητεύουν την Έφη Μπίρμπα (Άτιτλο, Δον Κιχώτης, Σωσίας, Το Όνειρο ενός Γελοίου, Βατράχια), έργα δηλαδή που μιλούν για τον πυρήνα της ύπαρξης με τρόπο παράδοξο, ιδιαίτερο και μοναδικό.

Credits Γιώργος Καπλανίδης

Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Μπίρμπα προσεγγίζονται οι βασικές θεματικές του έργου, έτσι όπως αυτές προκύπτουν από τον παραλογισμός της βίαιης αλλαγής της ανθρώπινης φύσης ώστε να ταιριάζει σε ένα άκαμπτο ιδεώδες. Μέσα από αυτή τη «μεταμορφωτική» διαδικασία αποκαλύπτονται οι κίνδυνοι της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές.

Με όπλα της δύο ηθοποιούς που διακρίνονται για την έντονη σωματικότητά τους, τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό, η Μπίρμπα στήνει μία ποιητική παράσταση φωτίζοντας τον σύγχρονο άνθρωπο στον πυρήνα του, ενώ ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει να παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα

Διασκευή: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης

Μουσική σύνθεση-επιμέλεια ήχου: Vangelino Currentzis

Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα

Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους

Κινηματογράφηση, video projection, VFX: Γρηγόρης Πανόπουλος

Καλλιτεχνική συνεργάτις σκηνογραφίας: Βάσια Λύρη

Καλλιτεχνικός συνεργάτης ενδυματολογίας: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Σύμβουλος ήχου-sound design: Χρήστος Λουλούδης

Special effects (SFX): Αλέξανδρος Λόγγος

Κατασκευή περούκας: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Κομμώσεις: Lemon Poppy Seed

Ειδικές κατασκευές: Λευτέρης Γκόντας

Teasertrailer: Γρηγόρης Πανόπουλος – @makeyourownfilms

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Promo Design: Πασχάλης Ζέρβας

Επικοινωνία & Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Διαφήμιση-Social Media: RENEGADE MEDIA, Βασίλης Ζαρκαδούλας

Διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής: Έφη Πανουργιά

Παραγωγή: Τεχνηχώρος

Ερμηνευτές: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα:

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ

Πειραιώς 115, Αθήνα 118 54

Τηλέφωνο: 210 34 27 426

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή 21:00

Σαββατο 18:00 και 21:00

Κυριακή 20:00

Εισιτήρια:

Α Ζώνη: 25€

Β Ζώνη 20€

Β Ζώνη 18€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών

Προπώληση στη more.com

https://www.more.com/theater/kardia-tou-skylou-tou-mixail-mpoulgkakof/