Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου μετά την αιφνιδιαστική και κυριολεκτικά στο παρά πέντε ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.

Η ενόχληση Σούνακ

Όπως αναφέρουν τα Βρετανικά ΜΜΕ, ο λόγος πίσω από αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση της Ντάουνινγκ Στρίτ ήταν η ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού για τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο BBC ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ώρα λοιπόν που ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχληση του για την ακύρωση της συνάντηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: 

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Αντιπρότεινε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό ο Σούνακ – Άρνηση Μητσοτάκη

Το BBC σε δημοσίευμά του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού και πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ.
Σύμφωνα με το BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Ήταν αδύνατον να γίνει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια (σ.σ.: του Κυρ. Μητσοτάκη) για τα Ελγίνεια μάρμαρα».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε. «Τα Ελγίνεια μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».