Αλλάζουν πολλά στη Βουλή με τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με τους αποχωρίσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ΄ όλα οι 11 ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσουν τις επόμενες ημέρες τον Πρόεδρο της Βουλής ότι συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας του κοινοβουλίου που προβλέπουν ότι αρκούν 10 βουλευτές για την σύσταση ΚΟ (σ.σ. το όριο για κόμματα που συμμετείχαν σε εκλογές πέφτει σε 5).

Ο ίδιες πηγές αναφέρουν πως επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος και θα παίρνει μέρος στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών. Θα υπάρξουν νέα γραφεία για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, ξεχωριστά έδρανα (αλλά όχι σε πρώτη σειρά) στη Βουλή και συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές αυτές. Επιπλέον οι βουλευτές θα μπορούν να διορίσουν μετακλητούς υπαλλήλους.

Θα πρέπει να ξέρετε και τούτο: Η νέα ΚΟ με την ομάδα Αχτσιόγλου θέλει να δώσει το πρώτο της «παρών» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το Σαββατοκύριακο αποφασίζουν ρόλους και όνομα η ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα.

Πάμε τώρα στο συσχετισμό δύναμης: Η νέα ΚΟ «πλασάρεται» στην 7η θέση πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει 6 βουλευτές, την «ΝΙΚΗ» που έχει 10 και πίσω από τους «Σπαρτιάτες» που έχουν 11 βουλευτές αλλά ως κόμμα που συμμετείχε σε εκλογές προηγείται στην ισοβαθμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε την κοινοβουλευτική περίοδο με 47 βουλευτές μένει πλέον με 36. Διατηρεί ωστόσο τον τίτλο και τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς παραμένει το 2ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Εάν όμως συνεχίσει να φυλλοροεί και χάσει τουλάχιστον άλλους 5 βουλευτές τότε νέα αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το ΠΑΣΟΚ.

***
Τι λέει ο Κασσελάκης για τις αποχωρήσεις

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα, αλλά κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας», σχολίασε τις αποχωρήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».

***
Γιατί πάει ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο;

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Λονδίνο με συγκεκριμένο στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην χώρα μας. Θα μετάσχει τη Δευτέρα σε συνέδριο που οργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με τον Χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο μετέχουν επίσης εισηγμένες εταιρίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με επενδυτές εξηγώντας την σταθερότητα που υπάρχει στην χώρα μας. Ακόμα στο Λονδίνο έχει προγραμματισθεί να συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλος του Μυστικού Συμβουλίου της Αυτού Μεγαλειότητος (HM Privy Council) και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

Να σημειώσω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντήσει το 2021 και τον τότε Πρωθυπουργό Τζόνσον (προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο στη διάρκεια της καραντίνας με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ) και έχει συναντήσει πολλές φορές είτε στην Αγγλία είτε στην Ελλάδα τον σημερινό βασιλιά Κάρολο. Επίσης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο BΒC και θα συναντηθεί με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην βρετανική πρωτεύουσα.

***
Δώρισαν… κασελάκι στον Πρωθυπουργό

Τα Καμένα Βούρλα επισκέφθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου τον υποδέχτηκε ο νέος Δήμαρχος Ηλίας Κυρμανίδης. Κάτοικος της περιοχής έκανε δώρο στον πρωθυπουργό ένα ξύλινο κασελάκι, με τον Πρωθυπουργό να απαντά χαριτολογώντας «αλλού έπρεπε να το κάνεις δώρο αυτό». Ο κάτοικος επέμενε πως το κασελάκι είναι για τις καρτέλες και ότι θα το εξάγει μάλιστα και στη Γερμανία: «Και έτσι όπως είναι καλό είναι…», του είπε ο κ. Μητσοτάκης.

***

Ποιος πάρκαρε μια…Porsche Cayenne στη Βουλή;

Ανάμεσα στα άλλα υπουργικά και βουλευτικά αυτοκίνητα που παρκάρουν στο μαρμάρινο προαύλιο της Βουλής (πίσω από τον Εθνικό Κήπο), ξεχωρίζει μία…Porsche Cayenne. Είναι βέβαια παλιό μοντέλο, ενεργειοβόρο, αλλά δεν παύει να είναι Porsche. Άσε που στην διάρκεια των πέτρινων χρόνων των μνημονίων, τα Πόρσε έγιναν σύνθημα: «Δεν θα μας πάρεις τα Καγιέν, Όλι Ρεν, Όλι Ρεν!».

Τα θυμάστε; Κάτι πρέπει να γίνει γιατί τα πολυτελή αυτά αυτοκίνητα δεν δικαιούνται να τα οδηγήσουν οι υπουργοί, παρά μόνον αστυνομικοί και τα βρήκαν μετά από κατασχέσεις που έκανε η ελληνική αστυνομία. Με δυο λόγια πίσω από κάθε πολυτελές υπουργικό αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται και μια… έκνομη πράξη (αφού είχε κατασχεθεί). Αυτό το σεμνά και ταπεινά που κάποτε αποτέλεσε σύνθημα στη ΝΔ και παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ πού αλήθεια πήγε;

***
Γιατί οι Γιαπωνέζοι μας έστειλαν τα μεταγωγικά τους

Ανάμεσα στα πολιτικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται και ένα μεγαθήριο μεταγωγικό με τα σήματα της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας. Ένα άλλο παρόμοιά αεροσκάφος πάλι της Ιαπωνίας βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μαζί με άλλα μεταγωγικά διαφόρων χωρών. Τι γυρεύουν οι γιαπωνέζοι πιλότοι στην χώρα μας; Τους δόθηκε άδεια για να σταθμεύσουν σε ελληνικό έδαφος για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης Γιαπωνέζων πολιτικών από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.

***
Η Ευρωβουλή για τις υποκλοπές

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Ευρωβουλή ενέκρινε ψήφισμα για τα λογισμικά κατασκοπείας, με το οποίο επέκρινε την Ελλάδα για τις άδειες που παρείχε για την εξαγωγή του λογισμικού Predator σε κράτη με αυταρχικά καθεστώτα. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο της ΑΔΑΕ, καθώς και να πάψουν οι καθυστερήσεις στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου.

Στις 4 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής θα συνεδριάσει ξανά για το θέμα των παρακολουθήσεων. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα μετάσχουν και Έλληνες βουλευτές. Δεν ξέρουμε ποιος από την πλευρά της ΝΔ, αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχει η Θεοδώρα Τσάκρη και από το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα η Ευαγγελία Λιακούλη.

***
Καλός ενίοτε και ο… πάγκος

Η φανέλα μπάσκετ της Βουλής των Ελλήνων, είναι σκούρο μπλε, με το σήμα του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές (δηλαδή μόνον ένας, εν ενεργεία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος) έπαιξαν μπάσκετ σε μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη με τους αστυνομικούς και όπως μου είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας «θα πρέπει να τους νικήσαμε».

Από τον αγώνα ξεχωρίζω τα λόγια του Νίκου Παναγιωτόπουλου (που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος) στον Ανδρέα Λοβέρδο (που δεν είναι πλέον βουλευτής και έχει αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ). Ο πρώην υπουργός καθόταν στον πάγκο του γηπέδου και θέλησε να τρολάρει τον Ανδρέα: «Καλός και ο πάγκος ενίοτε, Ανδρέα μου…».