Υπέρ μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων από τους 240 ομήρους της Χαμάς ψήφισε η ισραηλινή κυβέρνηση, με αντάλλαγμα μια 4ήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τους ομήρους σύμφωνα με το Reuters:

Ποιοι είναι οι όμηροι

Ένοπλοι της Χαμάς πήραν περίπου 240 ομήρους και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους όταν εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι όμηροι προέρχονται από κιμπούτς και στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ και κάποιοι απήχθησαν από το μουσικό φεστιβάλ.

Εκτός από τους Ισραηλινούς πολίτες, περισσότεροι από τους μισούς ομήρους είχαν ξένη και διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ταϊλάνδης, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αργεντινής, της Γερμανίας, της Χιλής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ανέφερε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και την ισραηλινή κυβέρνηση έως και 40 όμηροι που κρατούνται είναι παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μεταξύ αυτών που έχουν συλληφθεί είναι στρατιώτες και ηλικιωμένοι.

Τι συνέβη στους ομήρους

Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι σήμερα τέσσερις αιχμαλώτους: Τους Αμερικανούς πολίτες Judith Raanan, 59 ετών, και την κόρη της, Natalie Raanan, 17 ετών, στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους, και τις Ισραηλινές Nurit Cooper, 79 ετών, και Yocheved Lifshitz, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν έναν όμηρο, τον στρατιώτη Όρι Μέγκιντις, κατά την χερσαία εισβολή τους στη Γάζα στις 30 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ανακάλυψε τις σορούς δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων και η 19χρονη στρατιώτης Νόα Μαρτσιάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία συμμετείχε στην επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου μαζί με τη Χαμάς, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη τον θάνατο ενός άλλου ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν αναγνώρισε το άτομο.

Πού κρατούνται οι όμηροι

Η Χαμάς δήλωσε ότι έχει κρύψει τους αιχμαλώτους σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι η οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο όπου αποθηκεύει όπλα, διοικεί επιχειρήσεις και χρησιμοποιεί σήραγγες για τη μετακίνηση των μαχητών της.

Η Lifshitz, μια 85χρονη γιαγιά που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς, δήλωσε ότι αφού την έπιασαν, την οδήγησαν σε υπόγειες σήραγγες που παρομοίασε με ιστό αράχνης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρήκε αποδείξεις ότι ορισμένοι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομεία ή κάτω από αυτά.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν την Κυριακή ότι ο Μαρτσιάνο, ο στρατιώτης του οποίου το πτώμα ανασύρθηκε, σκοτώθηκε από τη Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως είπε, δείχνει επίσης μαχητές να αναγκάζουν δύο ομήρους να εισέλθουν στο νοσοκομείο Shifa στις 7 Οκτωβρίου.

Σε τι συνθήκες κρατούνται

Η Lifshitz είπε ότι οι απαγωγείς χώρισαν τους ομήρους σε μικρές ομάδες. Αυτή και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των σηράγγων. Οι γιατροί παρείχαν περίθαλψη και η Χαμάς εξασφάλιζε ότι οι συνθήκες ήταν καλές, είπε.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς τον Οκτώβριο, μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρος φαίνεται να δέχεται φροντίδα από γιατρό στο τραυματισμένο της χέρι.

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πώς αντέδρασαν στην ομηρία οι Ισραηλινοί

Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων πίεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να σκοτωθούν στην επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα.

Μια πενθήμερη πορεία κορυφώθηκε το Σάββατο στην κύρια εθνική οδό Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ με περίπου 20.000 άτομα να καλούν την κυβέρνηση να δώσει στους ομήρους την ελευθερία τους. Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αιφνιδιάστηκε από την επίθεση της Χαμάς. Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα.