Η μερική αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη επιβεβαιώνεται από άλλη μία πανελλαδική δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Prorata, ναι μεν το ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται, την ίδια ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται να χάνει κι άλλες δυνάμεις, επηρεασμένος από την εσωτερικά περιδίνηση, με συνέπεια πλέον να μοιράζεται την τρίτη θέση με το ΚΚΕ.

Παράλληλα το ΠαΣοΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σταθεροποιώντας το ποσοστό του.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς άκυρο, λευκό και αποχή) η εκλογική επιρροή της ΝΔ φτάνει στο 34%, του ΠαΣοΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%.

Σ’ αυτήν την περίπτωση οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη μάχη των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τη θετική άποψη του 1 στους 3 ερωτηθέντες, στο +10 από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που με 23% έρχεται δεύτερος.

Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Σε ό,τι αφορά την καταλληλόλητα για την καθοδήγηση της χώρας ο πρωθυπουργός αυξάνει το ποσοστό του κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ένα 39%, ενώσω οι πολιτικοί αντίπαλοί του κυμαίνονται σε μονοψήφια ποσοστά ως 5%!

Βέβαια το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν επικεφαλής κόμματος για την πρωθυπουργία!

Η διείσδυση των κομμάτων

Απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης δήλωσε το 29% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, κάτι που σημαίνει πως λευκή επιταγή δεν παρέχεται.

Από την άλλη βέβαια, το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ κρίνεται ανεπαρκές με 6% και 10% αντίστοιχα. Αυτήν την περίοδο το ΚΚ μοιάζει η πολιτική δύναμη που κοντράρει τη ΝΔ σε εντυπώσεις χάρη στο 19%, τη στιγμή που η Ελληνική Λύση αποσπά ένα 15% θετικών απόψεων.

Είναι νούμερα που επιβεβαιώνονται και στον αμέσως επόμενο πίνακα, αν και σ’ αυτόν το ΠαΣοΚ καλύπτει ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

Ακρίβεια, απογοήτευση, θυμός

Την ίδια στιγμή, μόλις το 30% αξιολογεί θετικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και το 69% αρνητικά.

Φυσικό είναι μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το ζήτημα της ακρίβειας να ιεραρχείται ως το πλέον σημαντικό, πολύ μπροστά από την υγεία ή τους μισθούς

Γι’ αυτό και η απογοήτευσης είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην ελληνική κοινωνία για το status της χώρας.

Ο νέος αριστερός πόλος

Στην ερώτηση που αφορούσε τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ευρήματα έδειξαν ότι ευνοημένο βγαίνει το ΠαΣοΚ, παρόλο που το 24% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι οι αποχωρήσεις στελεχών θα λειτουργήσουν θετικά!

Επίσης, το 42% της κοινής γνώμης κρίνει εφικτό ως αναγκαίο έναν νέο αριστερό πόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Εξ ου και το 11% δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα προέκυπτε από στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.