Η δημοσκοπική κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα δεδομένα. Στις τρεις τελευταίες μετρήσεις της Opinion Poll, της GPO και της Marc ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τρίτη θέση μετά το ΠΑΣΟΚ να υπερσκελίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ να αυξάνει τα ποσοστά του απορροφώντας δυνάμεις από το καταρρέων κόμμα Κασσελάκη.

Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα: στην δημοσκόπηση της Opinion Poll το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 12,9 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,9% και το ΚΚΕ 8,6%, στην δημοσκόπηση της GPO και την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 11% και το ΚΚΕ στο 8,9%, ενώ στην μέτρηση της Marc το ΠΑΣΟΚ αποκομίζει στην πρόθεση ψήφου 12,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12% και το ΚΚΕ 8,3%. Οι τάσεις που διαμορφώνονται λόγω της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί δημοσκοπικά το ΚΚΕ το οποίο εμφανίζεται να εισπράττει προς όφελός του μέρος της δυσαρέσκειας αριστερών ψηφοφόρων οι οποίοι προσεγγίζουν στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί προς τα «δεξιά» του και προς τα «αριστερά» του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το φιλόδοξο αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλλει.

Ο Περισσός παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και το απρόσμενο δημοσκοπικό «δώρο» που του επιφυλάσσει η Κουμουνδούρου με το ΚΚΕ να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ κατά πόδας, ενώ δεν αποκλείεται σε επίπεδο πάντα δημοσκοπικών εκτιμήσεων και στον βαθμό που οι διασπαστικές τάσεις βαθαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έχουμε επιστροφή στο προ οικονομικής κρίσης τοπίο, όταν το ΚΚΕ υπερίσχυε στις προτιμήσεις των πολιτών έναντι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση από τις μετρήσεις καταδεικνύεται ότι το απογοητευμένο μέρος των αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί «στέγη» και αυτή, σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, πηγαίνει σε σημαντικό μέρος της προς το ΚΚΕ, το οποίο θα βρεθεί απέναντι σε μια νέα πρόκληση: πώς θα μπορέσει να αποτελέσει «ασφαλές λιμάνι» για αυτό το τμήμα.

«Σκέτη απογοήτευση» το σήριαλ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εμφανίζεται σε δημοφιλία να επικρατεί του κ. Κασσελάκη, αναφερθείς πρόσφατα (στα «Νέα» και τον Δημήτρη Μανιάτη) στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ παρομοίαζε την κατάσταση που επικρατεί με τηλεοπτικό σήριαλ που ενώ στα πρώτα επεισόδια καλλιεργεί στους τηλεθεατές μεγάλες προσδοκίες και ενδιαφέρον, στο τέλος καταλήγει «μια σκέτη απογοήτευση», επισημαίνοντας όσον αφορά τους απογοητευμένους ψηφοφόρους ότι το σημαντικό για αυτούς «είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχασαν ξαφνικά, κάπου στην πορεία, το ταλέντο ή την αφοσίωσή τους οι “ηθοποιοί” και ο “σκηνοθέτης”, αλλά ότι εξαρχής ήταν προβληματικό όλο το “σενάριο”». Όπως αναγνώρισε δε «είναι εκατοντάδες τα πρώην μέλη, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να συμπορευτούν με τις δυνάμεις μας στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις» τονίζοντας πως πρόκειται για ανθρώπους «που συνειδητοποίησαν ότι ο ρόλος του “θεατή”, ιδιαίτερα σε αυτή την κακοστημένη από κάθε άποψη παράσταση, δεν τους ταιριάζει και σίγουρα δε μετανιώνουν για την επιλογή τους».

Το κάλεσμα στους αριστερούς ψηφοφόρους

Στην κατεύθυνση αυτή ο Περισσός απευθύνεται ενωτικά «σε όσους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και νιώθουν πάλι απογοητευμένοι με όσα παρακολουθούν» διαμηνύοντάς τους ότι «η ελπίδα είναι εδώ, στο ΚΚΕ και στις μάχες που θα δώσουμε μαζί». Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ εμφανίζει και έντονη διεθνή κινητικότητα μεταξύ των «αδελφών» ευρωπαϊκών κομμάτων, πρωτοστατώντας στην συνάντηση που είχαν κομμουνιστικά κόμματα στην Αθήνα για την ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης».

«Η πρωτοβουλία που πήραμε με τη συμμετοχή πολλών κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει στόχο να συντονίσει τους αγώνες των λαών μας, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα των λαών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα όλης της Ευρώπης, όλης της περιοχής, όπως είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις χώρες μας», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως «έτσι δίνουμε το έναυσμα να προχωρήσουμε και να δώσουμε δυναμικά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τη μάχη των ευρωεκλογών, τον Ιούνη του 2024, με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ», ενώ απηύθυνε «κάλεσμα συμπόρευσης ευρύτερων δυνάμεων, ανθρώπων που ακολουθούσαν άλλα κόμματα αλλά σήμερα προσβλέπουν σε αυτό που πρεσβεύει το ΚΚΕ και το θεωρούν μια δύναμη η οποία μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη λαίλαπα της ΕΕ και των αντιλαϊκών πολιτικών».