5 το πρωί: Σε θέση μάχης η ΝΔ – Έρευνα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Παλαιστίνη – Ζήτημα μειονότητας στα Δωδεκάνησα θέτει η Τουρκία

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι πρώτη γυναίκα γραμματέας στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

1

Σε θέση μάχης η Νέα Δημοκρατία με φόντο τις Ευρωεκλογές

  • Αφετηρία προεκλογικού αγώνα: Ως το «μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη» χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της, και γι’ αυτό έθεσε ψηλά τον κυβερνητικό πήχη επτά μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές. «Το 41% δεν επιτρέπει αλαζονεία, δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ζητώντας εγρήγορση από τα στελέχη, διότι «το έργο μας είναι πλέον δυσκολότερο» απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των μεταρρυθμίσεων σε μια «χώρα που δεν είναι πλέον μπανανία».
  • Οι αιχμές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ: Σε άλλα σημεία της εισήγησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την εσωκομματική περιδίνηση στην Κουμουνδούρου, περιγράφοντάς την περιπαιχτικά σαν «μαξιλαροπόλεμο», ενώ χαρακτήρισε «παρωχημένα» τα συνθήματα που ακούγονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, η ηγεσία της οποίας έχει προσχωρήσει σ’ έναν «μηδενιστικό λόγο» με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η νέα γραμματέας: Η αφορμή των όσων είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης ήταν η εκλογή της πρώτης γυναίκας στη γραμματεία της παράταξης. Η Μαρία Συρεγγέλα διαδέχθηκε τον Παύλο Μαρινάκη στην νευραλγική αυτή θέση και αναλαμβάνει να «τρέξει» πολλά εξ όσων απαιτούνται για τη εκπλήρωση της στρατηγικής ενόψει της εκλογικής μάχης του Ιουνίου που έχει εξίσου πολιτική χροιά, ισχυρότερη μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κα. Συρεγγέλα διαθέτει μακρά κομματική εμπειρία και έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος διότι υπουργοποιήθηκαν δύο βουλευτές της ίδιας περιφέρειας.
2

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κονδύλια στην Παλαιστίνη

  • Ο προορισμός των χρημάτων: Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους δεν έχει φτάσει στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό δείχνει η πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με στοιχεία του προσχεδίου που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή και είναι σε γνώση του «Βήματος».
  • Η επανεξέταση: Μετά την επίθεση στη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί η επανεξέταση των χρηματοδοτήσεων προς τους Παλαιστίνιους για να διασφαλιστεί αφενός ότι δεν χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ, καθώς επίσης για να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην νομοθεσία της ΕΕ και η αποτροπή πιθανής κατάχρηση των χρημάτων για υποκίνηση μίσους και βίας.
  • Η ανθρωπιστική βοήθεια: Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε σημειώσει από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν το Σάββατο ότι τον τελευταίο μήνα, η ΕΕ τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Έθεσε θέμα μειονότητας και στα Δωδεκάνησα ο Φιντάν

  • Η ομιλία: Μιλώντας στην τουρκική Βουλή με την ευκαιρία της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε για την Ελλάδα πως «επιθυμούμε να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της αμοιβαίας αλληλεγγύης στον τομέα της διπλωματίας».
  • Η μειονότητα: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις» ανέφερε ο κύριος Φιντάν.
  • Το Κυπριακό: Για το ζήτημα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μόνο μεταξύ δύο ισότιμων «κρατών» κι όχι κοινοτήτων πλέον.
4

Έμπρακτη στήριξη στο ΙΝΤΕΑΛ

  • Ενέργεια με νόημα: Πριν από τον, κατά τα φαινόμενα, τελευταίο μήνα λειτουργίας του ιστορικού κινηματογράφου στο κέντρο της Αθήνας το φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» εκδήλωσε την αλληλεγγύη του, διοργανώνοντας μια σειρά από προβολές σ’ έναν συμβολικό χώρο που λειτούργησε ως κοιτίδα πολιτισμού.
  • Οι αποχαιρετιστήριες προβολές: Το πρόγραμμα από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 22 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει επτά δημοφιλείς και βραβευμένες ταινίες, οι τέσσερις εκ των οποίων είχαν κάνει πρεμιέρα στο ΙΝΤΕΑΛ. Η αρχή θα γίνει με το «Seven», προτού ακολουθήσουν τα «Καλά Παιδιά», τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», η «Σιωπή των Αμνών», το «Die Hard», «Το Pulp Fiction» και το γαϊτανάκι ολοκληρωθεί με τον «Κυνηγός».
  • Είχε γίνει ξανά: Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο που το αθηναϊκό φεστιβάλ προχωρά σε μια τέτοια πρωτοβουλία στήριξης του ΙΝΤΕΑΛ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη με ταινίες των οποίων οι προβολές κατέληξαν ανάρπαστες. Προφανώς τα εισιτήρια θα εξαντληθούν εκ νέου, τη στιγμή που ο ιερός αυτός χώρος πρόκειται να κλείσει δια παντός.
5

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από τα νύχια της ΑΕΚ

  • Αήττητος στον πόντο: Χωρίς απώλειες συνέχισε ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα της Basket League, πανηγυρίζοντας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την έβδομη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια και παραμένοντας στην κορυφή της κατάταξης.
  • Από μηχανής Ναν: Φυσικά για το οριακό 86-85 επί της ΑΕΚ απαιτήθηκε αφενός μεν η εκτελεστική δεινότητα του πρώην NBAer, ο οποίος με πέντε προσωπικού πόντους (τρίποντο, βολές) στα τελευταία 50 δεύτερα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, αφετέρου δε το άστοχο τρίποντο του Ραντλ σχεδόν στην εκπνοή της αναμέτρησης. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού με 18 πόντους από 4/5 τρίποντα. Ταυτόχρονα μοίρασε 4 ασίστ.
  • Πικρία στην Ένωση: Βέβαια οι «κιτρινόμαυροι» έφυγαν με παράπονα από το ΟΑΚΑ. Τόσο για την εν γένει στάση της διαιτησίας απέναντί τους, δεδομένου ότι υπήρξε τεράστια διαφορά στις εκτελεσμένες βολές (22-7), όσο και για τις δύο σωματικές επαφές που υπήρξαν στην τελευταία επίθεση, πριν και μετά το σουτ του παίκτη τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr