Νέα πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και για «παραφροσύνη».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που το Ισραήλ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει “αντισημιτική” όσο σκληρά και αν προσπαθήσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε χρέος προς το Ισραήλ, αλλά αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη λέξη “κατάπαυση πυρός”».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση παραφροσύνης, καυχιέται για τη σφαγή εγκύων γυναικών και αγέννητων μωρών. Το να βομβαρδίζεις μωρά που το στόμα τους μυρίζει γάλα δεν είναι πόλεμος. Η βροχή από σφαίρες κατά αμάχων ονομάζεται βαρβαρότητα, ληστεία, κρατική τρομοκρατία», τόνισε.

«Στηρίζουμε τον λαό της Γάζας»

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων, όχι μόνον εντός των συνόρων αλλά και στο εξωτερικό. Όπως ο πόνος των καταπιεσμένων στην Παλαιστίνη είναι και δικός μας». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την υποστήριξή του στον λαό της Γάζας που «προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις ανήθικες και κατάπτυστες επιθέσεις του Ισραήλ. Έχουμε στείλει συνολικά 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Το Ισραήλ όχι μόνο σκοτώνει τους κατοίκους της Γάζας κόβοντας τους το νερό, τα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό και την επικοινωνία, αλλά προσπαθεί να κάμψει την αποφασιστικότητα της αντίστασης βομβαρδίζοντας νοσοκομεία».

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έγιναν το σύμβολο του Τελ Αβίβ. «Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία σχετικά με τη μεταφορά καρκινοπαθών στη χώρα μας. Φέραμε 88 ασθενείς και 61 συνοδούς στη χώρα μας», είπε.

Για τα κατεχόμενα

Ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση και για την 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, λέγοντας ότι «ήταν ιστορικό βήμα για την “ΤΔΚΒ” να γίνει μέλος παρατηρητής του οργανισμού με το συνταγματικό της όνομα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα με βήματα σε κάθε τομέα διασφαλίζει οι δεσμοί με τα κατεχόμενα ενισχύονται περαιτέρω, υπενθυμίζοντας το άνοιγμα του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου Ερτζάν. «Θα πετύχουμε περισσότερα. Ο χρόνος θα αποδείξει πόσο λάθος κάνει η ΕΕ».