Μπορεί ο καρκίνος να συνδέεται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ); Ναι, απαντούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, αποκαλύπτοντας ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών φαίνεται πώς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 17 διαφορετικών τύπων καρκίνου αργότερα στην ζωή τους.

Πρόσφατη έρευνα ανέφερε τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε άνδρες που είχαν χαμηλότερη αεροβική ικανότητα, η οποία καταγράφηκε την στιγμή της υποχρεωτικής στράτευσης για στρατιωτική θητεία σε ηλικία 18 ετών.

Τώρα, σε δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Obesity and Cancer Medicine, η ίδια ερευνητική ομάδα εστιάζει στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ενώ τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από το επίπεδο της αερόβιας φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο υψηλότερος ΔΜΣ στην ηλικία των 18 ετών μπορεί να συνδεθεί με ακόμη περισσότερους καρκίνους αργότερα στη ζωή από ότι η κακή φυσική κατάσταση στην ίδια ηλικία.

Ο υψηλός ΔΜΣ στη στράτευση συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για 17 καρκίνους, συγκεκριμένα του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού, του νεφρού και της ουροδόχου κύστης, κακοήθους μελανώματος και λεμφώματος (τόσο Hodgkin όσο και μη Hodgkin) αναφέρει το vita.gr.

Ο κίνδυνος παραμένει ακόμα με «φυσιολογικό» δείκτη μάζας σώματος

Για αρκετούς από τους τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος ήταν ήδη αυξημένος σε ΔΜΣ 20-22,4, εντός του συνήθως χρησιμοποιούμενου εύρους φυσιολογικού βάρους (18,5-24,9), αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτοί περιλάμβαναν καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος και των νεφρών, καθώς και κακοήθη μελάνωμα και λέμφωμα μη Hodgkin.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρέχων ορισμός του φυσιολογικού βάρους μπορεί να ισχύει κυρίως για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ το βέλτιστο βάρος για τους νεαρούς ενήλικες είναι πιθανό να βρίσκεται σε χαμηλότερο εύρος.

Η ερευνητική μας ομάδα έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με το ΔΜΣ στην πρώιμη ενήλικη ζωή και την σύνδεσή του με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στην ζωή» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Maria Åberg, καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Η σύνδεση του καρκίνου με τον τον υψηλό ΔΜΣ ήταν ισχυρότερη για τους καρκίνους της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου και των νεφρών, με τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο για τους παχύσαρκους άνδρες κατά την εγγραφή.

Μάλιστα το ανθυγιεινό βάρος φαίνεται να «κρύβεται» πίσω από το 15-25% των περιπτώσεων αυτών των καρκίνων στη Σουηδία σήμερα.

Σε 30 χρόνια, οι ερευνητές αναμένουν αύξηση του ποσοστού των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία των νέων στην Σουηδία. Για τον καρκίνο του στομάχου το ποσοστό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 32% ενώ για τον καρκίνο του οισοφάγου στο 37%.

Με βάση τον τρέχοντα επιπολασμό του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στους νέους των ΗΠΑ, περισσότερες από μία στις δύο περιπτώσεις αυτών των δύο τύπων καρκίνου θα μπορούσαν να συνδέονται με υψηλό δείκτη μάζας σώματος στα τέλη της εφηβείας σε 30 χρόνια.