Με τη λήψη εξαιρετικών μέτρων ασφαλείας σε ισχύ υποδέχεται σήμερα το Βερολίνο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά υψηλά εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας όπου οι βομβαρισμοί στη Γάζα συνεχίζονται ενώ την ίδια ώρα ο Τούκρος Πρόεδρος παρέχει σαφή στήριξη στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους και εναντιώνεται απόλυτα στην πολιτική του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν σε ισχύ βρίσκονται σημαντκοί περιορισμοί στην κυκλοφορία καθώς διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί τόσο υπέρ των Παλαιστινίων όσο και κατά του Ερντογάν από Κούρδους που ζουν στη Γερμανία.

Η αστυνομία για ευνόητους λόγους δεν έχει ανακοινώσει τα ακριβή δρομολογια που θα πραγματοποιήσει η αυτοκινητοπομπή του Ταγίπ Ερντογάν, ούτε το ποιοι δρόμοι θα κλείσουν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ανάκτορο Bellevue, όπου θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και αργότερα στην Καγκελαρία όπου θα του παραθέσει δείνο εργασίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις για τον κ. Ερντογάν. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστεί ούτε στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Τουρκίας, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο το 2018

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στην Γερμανία μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν θα εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά της επίσκεψης του 2018, όταν είχε αποκλειστεί ο εναέριος χώρος, είχαν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά διενεργούσαν εκτεταμένους ελέγχους για εκρηκτικά και σκάφη της αστυνομίας περιπολούσαν στον Σπρέε. Σε εκείνη την επίσκεψη είχαν απασχοληθεί 4.000 αστυνομικοί στην επιχείρηση ασφάλειας και η περιοχή του Βερολίνου είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε νευρική κρίση η Γερμανική κυβέρνηση

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του καγκελαρίου Σολτς και πραγματοποιείται με μόλις δύο ημέρας διαφορά από την αποχώρηση του Κυριάκου Μητοστάκη από το Βερολίνο.

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα χρονική σύμπτωση και προκάλεσε στην Γερμανία τις αναμενόμενες αντιδράσεις, κυρίως λόγω της στήριξης του Ερντογάν προς τη Χαμάς και δεδομένης της έξαρσης του αντισημιτισμού στη χώρα, γεγονός που προκαλεί νευρική κρίση στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Είναι πάντως άλλη μια παράμετρος με πολλαπλό ενδιαφέρον και για το τρίγωνο Αθήνας – Αγκυρας – Βερολίνου, που έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα, από το Μεταναστευτικό μέχρι την προσδοκώμενη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας.