Τι συνέβη και ξαφνικά άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και εκεί που τον περίμεναν στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε πως θα έρθει στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα; Οι λόγοι ασφαλείας που ορισμένοι προχείρως επικαλέστηκαν δεν ισχύουν, γιατί και στην Θεσσαλονίκη το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταπεξέλθει σε θέματα ασφαλείας ξένων ηγετών. Συνεπώς ποιος ο λόγος; Έψαξα, ρώτησα και έμαθα…

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα, αντί της Θεσσαλονίκης για καθαρά λόγους διαχείρισης. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έρχεται μόνος του, αλλά θα συνοδεύεται από περίπου 400 Τούρκους, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, επιχειρηματίες, αστυνομικούς και (τους απαραίτητους) παρατρεχάμενους.

Τόσοι πολλοί δεν χωρούσαν στην Θεσσαλονίκη. Να σκεφθείτε ότι όλοι αυτοί (μαζί με τον Ερντογάν) θα φιλοξενηθούν σε όλα τα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, για την κράτηση των οποίων έχει φροντίσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τώρα θα μου πείτε πού θα συνεδριάζουν όλοι αυτοί; Και εδώ ξεδιπλώνεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που κατάρτησε και εξακολουθεί να καταρτίζει (με πολλή προσοχή το ΥΠΕΞ). Πρώτα απ΄όλα θα διατεθούν για συνεδριάσεις όλα τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και όχι μόνον. Για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση θα χρησιμοποιηθούν και γειτονικά υπουργεία. Μην αιφνιδιαστείτε εάν δείτε στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Τούρκους να συνεδριάζουν για διάφορά θέματα.

Ο Ερντογάν, όπως το συνηθίζει φέρνει μαζί του μία από τις 6 θωρακισμένες Mercedes Maybach S 600 Guard που διαθέτει. Άλλωστε την είχε ξαναφέρει, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα (και την πάρκαρε στην οδό Ηρώδου Αττικού).

Τα «θηρία», όπως τα αποκαλούν οι Τούρκοι αποκτήθηκαν τέλη του 2017 για να μεταφέρουν με την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια τον Τούρκο Πρόεδρο. Το κύριο χαρακτηριστικό της Mercedes του Ερντογάν είναι η απόλυτη προστασία που προσφέρει σε πυροβολισμούς, εκρήξεις, ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού στο εσωτερικό υπάρχει ειδικό κύκλωμα αέρα που δεν επιτρέπει την είσοδο εξωτερικών αερίων.

Μπορεί η τουρκική οικονομία να δοκιμάζεται, η τουρκική λίρα να έχει πάρει την κατιούσα, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα στόλο 11 VIP αεροπλάνων και τριών ελικοπτέρων. Το πολυτελές Boeing 747-8 σε έκδοση VIP είναι το αεροπλάνο-παλάτι του Ερντογάν αξίας 400 εκατ. δολ., του το έκανε δώρο ο Εμίρης του Κατάρ.

Διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, δύο σαλόνια, αίθουσες συσκέψεων κι ένα μικρό νοσοκομείο. Στην αρχή διέθετε 463 θέσεις επιβατών, αλλά μετά από μετατροπές τώρα διαθέτει μόνον 76 θέσεις.

Για να γεμίσει καύσιμα το VIP 747-8 χρειάζονται 250 χιλιάδες δολάρια. Και κάτι ακόμα το αεροπλάνο του Ερντογάν (και τα άλλα τουρκικά που θα μεταφέρουν υπουργούς, γραμματείς, το αυτοκίνητο «θηρίο» κτλ) θα καταθέσουν σχέδια πτήσεως εισερχόμενα στο FIR Αθηνών.

***

Ποιος άραγε θα τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου;

Η ερώτηση που έκανα σε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση ήταν «ποιος θα τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Η πλέον επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση είναι ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση. Ωστόσο κάποιοι επιμένουν ότι το σωστό είναι να τεθεί επικεφαλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, όπως έκανε παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Βέβαια υπήρξαν και ορισμένα κακεντρεχή σχόλια μπορώ να πω του τύπου, πώς είναι δυνατόν να κάνει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ο Κασσελάκης, που μας ήρθε από την Αμερική, που παντρεύτηκε Αμερικανό υπήκοο και να φωνάζει τώρα και αντιαμερικανικά συνθήματα: «Εδώ πήγε στη Μακρόνησο», ανταπαντούν οι υποστηρικτές της πρότασης να τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης.

Ορισμένοι βεβαίως λένε ας τεθεί επικεφαλής αλλά να μην πάει έως την πρεσβεία (όπως έκανε καμιά φορά κι ο Τσίπρας), αλλά άλλοι λένε ότι επικεφαλής θα μπορούσε να είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος.

Μάλλον με τόσο σκόνη που σήκωσε η κεντρική επιτροπή, με τις αποχωρήσεις και τις διαγραφές, ίσως να μην έχουν αποφασίσει ακόμα. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε…

Στεφάνι πάντως στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης (η απόφαση είναι τελική και αμετάκλητη).  Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, σχολίασε ότι «πρέπει αυτοί οι αγώνες, αυτή η αντίσταση, να είναι η πυξίδα της πολιτικής μας»

***

Άνοιγμα Κασσελάκη

Να σημειώσω ωστόσο και τούτο: Υπήρξε χθες ένα άνοιγμα (ας το ονομάσουμε έτσι) Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση τους είπε: «Θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνετε και να συνεργαστούμε πραγματικά»

***

Ίσως το καλύτερο κτίριο στην Αθήνα με ιστορία και με πανοραμική θέα για την Βουλή

«Κλείδωσε» η μίσθωση του ιστορικού Μεγάρου Μποδοσάκη από την Βουλή των Ελλήνων. Οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν με ικανοποίηση ότι «η ανταγωνιστική διαγωνιστική διαδικασία επιλογής μισθωτή για το εμβληματικό Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αναδεικνύοντας ως επικρατέστερη την πρόταση της Βουλής των Ελλήνων».

Έτσι, από την αρχή του νέου χρόνου οι υπηρεσίες της Βουλής που βρίσκονται διάσπαρτες πέριξ του κεντρικού κτηρίου της πλατείας Συντάγματος, θα μεταφερθούν στον νέο τους χώρο επί της Λ. Αμαλίας και Σουρή, ενώ τα έσοδα της μίσθωσης θα κατευθύνονται στην επίτευξη των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο οποίο και ανήκει το ακίνητο.

Όπως ανακοινώθηκε, στα 51 έτη δράσης του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει χορηγήσει περισσότερες από 2.600 υποτροφίες και έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές για την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στις εμβληματικές δωρεές του ανήκουν το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, η δωρεά του κτηρίου όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς και η ανέγερση του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ μόνο το 2022 περισσότεροι από 423.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από τις δωρεές και τα προγράμματά του.

Οι υπηρεσίες της Βουλής που θα μεταφερθούν στο Μποδοσάκειο (γνωστό και από τις ελληνικές ταινίες του ’60 όπου το εμβληματικό μέγαρο χρησιμοποιείτο κατά κόρον για τα γυρίσματα), είναι αυτές που βρίσκονται στο Μέγαρο Αρβανίτη επί της Βασ. Σοφίας και στα κτήρια που βρίσκονται στην οδό Σέκερη 1 και 1Α .

Η Βουλή θα διατηρήσει ως έχουν το κτήριο στην οδό Βουλής 4 που μισθώνει για γραφεία των βουλευτών και το ιδιόκτητο κτήριο στην Μητροπόλεως και Φιλελλήνων που επίσης έχει γραφεία βουλευτών, ενώ προχωρούν οι εργασίες ανακατασκευής του διατηρητέου στην οδό Φιλελλήνων 23 όπου θα μεταφερθούν η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής καθώς και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 αποτελεί ιστορικό κτήριο της Αθήνας.

Φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ την περίοδο 2005-2006 ανακαινίστηκε ριζικά. Αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ.

Το κτήριο διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς τον Εθνικό Κήπο, αλλά και προς τα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της πόλης: τον Λυκαβηττό, το Κοινοβούλιο, το Καλλιμάρμαρο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, αλλά και την Ακρόπολη.

Η μίσθωσή του είναι για 20 χρόνια ενώ τους τρείς πρώτους μήνες της μετακόμισης συμφωνήθηκε να μην καταβληθεί ενοίκιο (το οποίο, σύμφωνα με κάποιες πηγές αναμένεται να είναι πάνω-κάτω 100.000 ευρώ λιγότερα από όσα έδινε η Eurobank που φέρεται κατά τις πληροφορίες να μίσθωνε μέχρι τώρα το κτήριο προς 380.000 ευρώ μηνιαίως

***

«Ένας ζεστός Νοέμβρης», το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιστορικά φορτισμένη καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που «σημάδεψαν» τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Από τον εορτασμό και τη γενικότερη «αναψηλάφηση» των γεγονότων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ΚΝΕ.

Οι νέοι και οι νέες του ΚΚΕ ετοίμασαν ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας ζεστός Νοέμβρης», τον οποίο δανείστηκαν από το ομώνυμο ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή.

Η πρώτη προβολή θα γίνει αύριο Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα – που αλλού – στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.

Στην εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Στο ντοκιμαντέρ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με «πρωταγωνιστές» της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της Χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα.

Μιλούν η Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979, ο Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της Χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ, ο Άλκης Παπαδήμας, γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ο Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της Χούντας, ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (Σ.Φ.Ε.Α.). Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνέχεια επί της οθόνης….

***

Απόβαση των Γάλλων στο Πετροχώρι Ξάνθης

Είναι γνωστό ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας Γαλλίας είναι πιο στενή από ποτέ. Ιδιαίτερα μετά από την υπογραφή των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard το 2022.

Από τότε έχουμε δει πολλές συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, με Μαχητικά Αεροσκάφη και Πολεμικά Πλοία, αλλά και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Φέτος στην ΤΑΜΣ «OLYMPIC COOPERATION – 23» που διεξάγεται από 13-24 Νοεμβρίου στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» με συμμετοχή της Κύπρου, των Η.Π.Α., της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, ήρθαν και συνεκπαιδεύονται για πρώτη φορά 280 Γάλλοι, οι οποίοι έφεραν μαζί τους και άρματα μάχης LECLERC.

Προβλέπω ότι θα τους αρέσει τόσο το Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου και η ελληνική φιλοξενία που θα γίνουν τακτικοί χρήστες του, όπως είναι εδώ και κάποια χρόνια οι Αμερικανοί. Μην εκπλαγείτε αν του χρόνου θα δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό Αρμάτων.