Η ελληνοτουρκική συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης διεξήχθη, όπως με πληροφορούν, στην Άγκυρα σε θετικό πνεύμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρωτίστως να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Συμφώνησαν επίσης να υλοποιήσουν ή να επανεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Με δυο λόγια συμφώνησαν πάλι σε ένα «κόκκινο τηλέφωνο»

Αυτή η ιστορία με τα κόκκινα τηλέφωνα είναι πολύ παλιά. Τα ονόμασαν κόκκινα, όπως κάποτε στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, έτσι ονόμαζαν την απευθείας σύνδεση του Κρεμλίνου με την Ουάσιγκτον, ώστε να αποφευχθεί πυρηνική επίθεση.

Τα ονόμαζαν επίσης έτσι την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά για την αποφυγή παρεξηγήσεων και θερμών επεισοδίων. Για πρώτη φορά συμφωνήθηκε ελληνοτουρκικό κόκκινο τηλέφωνο όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Οζάλ ήρθε στην Αθήνα, μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987.

Ακόμα και πρόσφατα, τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογός του Ι. Γιλμάζ συμφώνησαν σε ένα κόκκινο τηλέφωνο: «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ευθεία τηλεφωνική γραμμή, μια κόκκινη γραμμή – όπως συνηθίζουμε να λέμε – μεταξύ των δύο υπουργείων, ώστε να μπορούμε να συζητάμε απευθείας, να λύνουμε τις παρεξηγήσεις εκεί που υπάρχουν και αναφύονται, να κάνουμε τα δύσκολα ευκολότερα και να μην αφήνουμε χώρο σε καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους δύο λαούς», είχε πει τότε ο Έλληνες υπουργός Άμυνας.

Το ζητούμενο τώρα με τα κόκκινα τηλέφωνα (στην πραγματικότητα έχουν αντικατασταθεί με τα κινητά τηλέφωνα) είναι ένα: Να συμφωνηθεί ένα ακόμα «κόκκινο τηλέφωνο» μέσω του οποίου θα επικοινωνούν απευθείας οι αρχηγοί των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

***

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια όλοι Έλληνες από τη Γάζα πλην ενός

Οι 23 από τους 24 Έλληνες (δηλαδή με ελληνικά διαβατήρια) που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Γάζα απομακρύνθηκαν σε ασφαλές μέρος στην Αίγυπτο και από εκεί στην Αθήνα. Οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες (σε Τελ Αβίβ, Κάιρο και Ιεροσόλυμα) κατάφεραν με επιτυχία να τους βγάλουν όλους εκτός κινδύνου, ακόμα και μια πολυπληθή οικογένεια (με δύο ηλικιωμένους- παππούς και γιαγιά) που είχαν βρει καταφύγιο στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Ένας μόνον με ελληνικό διαβατήριο δεν έφυγε, αφού δεν ήθελε να φύγει από την Γάζα. Στο μεταξύ προστέθηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι που θέλουν να φύγουν, που έχουν όπως δήλωσαν συγγενείς στην Ελλάδα, ενώ μία παλαιστινιακή οικογένεια με πέντε άτομα ζήτησε τη βοήθεια των ελληνικών αρχών προκειμένου να εγκαταλείψει την εμπόλεμη Γάζα. Ένα από τα παιδιά αυτής της οικογένειας έχει ελληνικό διαβατήριο (γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε δημοτικό σχολείο).

***

Το μυστήριο με την αναπάντητη κλήση Κασσελάκη

Αν απορείτε γιατί η Έφη Αχτσιόγλου δεν απάντησε στην κλήση Κασσελάκη της περασμένης Παρασκευής, έχει την εξήγησή της (όπως μου την μετέφεραν Συριζαίοι), την οποία θα προσπαθήσω με τη σειρά μου να σας μεταφέρω.

Πρώτα απ΄όλα να θυμίσω ορισμένες σκηνές (ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων) στις οποίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε και τον αριθμό του προσωπικού του τηλεφώνου, ώστε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας) να επικοινωνούν απευθείας μαζί του και όχι μέσω γραμματέων.

Ο αριθμός στο κινητό που μοίραζε ο Κασσελάκης ήταν ένας ελληνικός αριθμός, άρχιζε από 6976…. ; Έλα όμως, μου λένε, όσοι δοκίμαζαν να μιλήσουν μαζί του, δεν μπόρεσαν. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά ο αριθμός ήταν μεν σωστός πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαντούσε κανείς. Με δυο λόγια κανείς δεν το σήκωνε.

Κάποιοι, έμαθα διαμαρτυρήθηκαν, είτε στον ίδιο, είτε σε στενούς συνεργάτες και αίφνης παρουσιάστηκε ένας νέος αριθμός τηλεφώνου του προέδρου. Με μια διαφορά, ο νέος αριθμός ήταν… αμερικανικός, έπρεπε δηλαδή όποιος τηλεφωνούσε να έβαζε μπροστά το +1 (978)….

Λέτε να τηλεφώνησε στην κυρία Αχτσιόγλου με αυτόν τον αριθμόν; Και η Αχτσιόγλου (λέω εγώ, μια εκδοχή) να θεώρησε άγνωστο τον αριθμό και να μην απάντησε. Άσε που κυκλοφορούν ιστορίες για spam, ή ακόμα χειρότερα με…Predator

***

Στο Κόκκινο με δική του εκπομπή

Αφού μπήκε στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τα… άλλαξε όλα, προκαλώντας έντονες κόντρες και ηχηρές αποχωρήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να μπει και στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματος, αποκτώντας δική του εκπομπή.

Έτσι αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι Γιώργος Καρατζαφέρης και Βασίλης Λεβέντης (είχαν και τηλεοπτική εκπομπή) για να αποκτήσει, όπως λέει, επαφή με το λαό σε κάθε του ομιλία του.

***

Γιατί ο χαμογελά ο Σταθάκης

Αφού γίνεται λόγος για ΣΥΡΙΖΑ, πρόσεξα χθες στον πεζόδρομο του Βουκουρεστίου (πάλαι ποτέ στέκι πολιτικών και μάλιστα Συριζαίων) τον άρτι αποχωρήσαντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργό (και διαμορφωτή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργο Σταθάκη, να απολαμβάνει το καφεδάκι του.

Φαινόταν ήρεμος, ανακουφισμένος μπορώ να πω και όταν τον ρώτησα πώς είδε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να απαντήσει. Το μόνον που ακούστηκε να λέει είναι ότι τελικά, θα μείνει (εννοούσε τον Στέφανο) με τον Παππά, την Τζάκρη και τον Αποστολάκη και μερικούς άλλους. Και μετά χαμογέλασε…

***

Η ινδική παροιμία του Τσακαλώτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυλλοροεί. Άλλα δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσαν την παραίτησή τους. Τα δύο αυτά στελέχη προστέθηκαν στους 46 που αποχώρησαν την Κυριακή.

Επίσης, τους Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικαλέστηκε ένα ινδικό απόφθεγμα, για να δηλώσει την προσήλωσή του στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, απέναντι στις επιδιώξεις του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να κάνεις το δικό σου καθήκον έστω και ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

***

Πέντε μήνες Βουλής, πέντε ανεξαρτητοποιήσεις

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, πέντε βουλευτές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Τόσοι πολλοί σε τόσο λίγο χρόνο, με νωπό ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι πολιτικά ασύνηθες. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε:

Πλην δύο στον ΣΥΡΙΖΑ ήτοι εκτός ΚΟ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 45 βουλευτές.

Από τους Σπαρτιάτες ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην Πλεύση Ελευθερίας είχε εκλεγεί μάνα και γιος. Και οι δύο, Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Άλλοι πέντε να ανεξαρτητοποιηθούν και μπορούν εάν το θελήσουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα (σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής)

***

Η σάπια βάρκα, το πολυτελές ιστιοφόρο και οι απελάσεις

Την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι ροές από παράτυπους μετανάστες, μια σάπια βάρκα έκανε την εμφάνισή της νότια της Κρήτης. Σήμανε αμέσως συναγερμός για τον ιδιαίτερο λόγο ότι η βάρκα αυτή με 35 Αιγύπτιους επιβάτες ερχόταν από πολύ μακριά, από το Τομπρούκ της Λιβύης. Έκαναν είκοσι ώρες να φθάσουν στην Κρήτη μέσα σε μια σάπια βάρκα με μια εξωλέμβια της κακιάς ώρας. Και το σημαντικότερο ρίσκαραν τη ζωή τους πληρώνοντας ο κάθε ένας στον διακινητή 1.500 ευρώ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης ( οποίος χθες συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν το Μεταναστευτικό) πήρε αμέσως την κατάσταση στα χέρια του. Να σημειώσω εδώ ότι η Αίγυπτος από την οποία κατάγονται οι μετανάστες δεν βρίσκεται εν πολέμω, θεωρείται μια ασφαλής χώρα και η νέα πολιτική της κυβέρνησης είναι η άμεση απέλασή τους.

Αλλά δεν ήταν μόνον οι Αιγύπτιοι που ήρθαν με μια σάπια βάρκα στην Κρήτη. Έκανε ξαφνικά στο Αιγαίο την εμφάνισή του ένα πολυτελές ιστιοφόρο που μετέφερε 55 άτυπους μετανάστες, τους οποίους αποβίβασε στην Λέσβο. Εδώ υπήρξε κάτι το παράξενο. Το ιστιοφόρο εντόπισε πρώτα η Frontex και εν συνεχεία βρέθηκαν σε ελληνικό νησί (και μάλιστα υπό επίβλεψη).

***

Παπασταύρου: Να άρουμε κάθε αποκλεισμό.

Το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 (ΕΣΔΑμεΑ), την οποία και επεξεργάζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, αποτέλεσε το επίκεντρο της διευρυμένης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο αρμόδιος του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου επεσήμανε ότι «Κυβέρνηση και αναπηρικό κίνημα συμπορευόμαστε, σχεδιάζοντας ένα «καλύτερο σήμερα με όλους, για όλους». Ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος. Να άρουμε κάθε αποκλεισμό. Φυσικό, ψηφιακό, κοινωνικό, κάθε εμπόδιο στην ορατότητα και τη συμπερίληψη. Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που βιώνουν οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμό ή περιορισμό λόγω αναπηρίας, τόσο η Πολιτεία οφείλει να μην εφησυχάζει. Να παρεμβαίνει δραστικά, άμεσα, σήμερα».

***

Τι γύρευε ο Γιαπωνέζος στο Πεντάγωνο

Ασυνήθιστη κίνηση σημειώθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Γάζα. Πρώτα κατέφθασαν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές οι κκ. Μοράν και Χάβεν και συναντήθηκαν με τον άρτι αφιχθέντα από τη Σαουδική Αραβία υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και συζητώντας μαζί του το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν συνεχεία στο Πεντάγωνο έκανε την εμφάνισή του συνοδευόμενους από δύο στρατιωτικούς ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Αθήνα Yasunori Nakayama. Προτού σας πω το αίτημά του, σας πληροφορώ ότι ο πρέσβης της Ιαπωνίας εντυπωσιάστηκε από τον πίνακα που έχει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο γραφείο του.

Πρόκειται για την «Ελλάς ευγνωμονούσα» που είναι πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη, και που απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς, εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της.

Ο Ιάπωνας πρεσβευτής όμως είχε και ένα αίτημα. Την στάθμευση ιαπωνικών αεροπορικών μέσων και προσωπικού στην Ελλάδα με σκοπό την συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων της Ιαπωνίας από την Μέση Ανατολή. Και με την αποδοχή του αιτήματος αυτού αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον άλλα τρία παρόμοια αιτήματα, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

***

Η μοναξιά του Κωστή Παλαμά

Βρισκόταν ο Κωστής Παλαμάς σε μια γωνιά του μεγαλοπρεπούς κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, μόνος με σκοτεινό φωτισμό, σε ένα κάδρο φθαρμένο από τον χρόνο, ξεχασμένος από όλους. Αν ρωτάτε τι γυρεύει ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές μας στο κτίριο του Πανεπιστημίου, σας πληροφορώ είχε χρηματίσει γενικός τους γραμματέας.

Ο Γεράσιμος Σιάσος Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποφασισμένος να βάλει τα πράγματα και τις σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό το πανεπιστημιακό ίδρυμα στη θέση τους. Να αποδώσει την παλιά του αίγλη στο παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας το οποίο συνεισφέρει σημαντικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι το πρώτο χρονικά πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρύτανης το έχει βάλει ως στόχο να προσφέρει συγκεκριμένο έργο και δεν θα είναι πολύς ακόμα ο χρόνος που ο Κωστής Παλαμάς θα βρει τη θέση που του αξίζει.