Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέπη Πέρκα, αμφότεροι, δεν προτίθενται να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα, όπως τους ζητήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το OPEN, με μία σύντομη δήλωσή της η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα , σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστική Αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγές από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου τονίζουν ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, αναμένεται να κινηθεί και αυτός στην ίδια γραμμή, «εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».

Οι δύο βουλευτές, όπως έκαναν σαφές και με το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο συνυπέγραψαν, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα από εκείνο που επέλεξαν οι ψηφοφόροι τους και δεν εκφράζει την Αριστερά.

Δεδομένης της αποχώρησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την ανεξαρτητοποίηση τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από 47 μέλη θα αριθμεί 45.

«Να παραδώσουν τις έδρες»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι  «δυο βουλευτές έχουν υπογράψει την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας». Είπε ότι βάσει αυτού «όλοι/όλες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/υποχρεωμένες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, όλοι/όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος». Τόνισε ότι «το Καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και με εμένα πρώτα από όλους, να είναι ξεκάθαρο σε όλους». Ανέφερε ότι «με την εισήγηση που οι γραμματείς ετοίμασαν και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την επιτροπή απόφασης και ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση που με βρίσκει πλήρως σύμφωνο και είναι η εξής: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας»».