Εδώ και μήνες ένα σκάφος ιδιοκτησίας λαθροδιακινητών, «βασάνιζε» τα Λιμενικά Σώματα δύο χωρών, της Ελλάδος και της Ιταλίας και ενίοτε της Κύπρου, αφού είχε ισχυρή ιπποδύναμη με εξωλέμβιες μηχανές και μετέφερε από Λίβανο ή από Τουρκία παράτυπους μετανάστες.

Η ταχύτητα με την οποία έπλεε ήταν υπερβολική για τα δεδομένα των σκαφών του Λιμενικού, το κυνηγούσαν χωρίς να μπορούν να τον συλλάβουν, έτρεχε βλέπετε, με 40 μίλια την ώρα.

Ο λαθροδιακινητής (και όσοι κρύβονταν από πίσω του) εισέπρατταν ακόμα από 2.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε έναν μετανάστη που μετέφεραν, είτε στα Δωδεκάνησα, είτε στην Ιταλία.

Ο μοναδικός τρόπος για να συλληφθεί και να τελειώσει αυτό το δουλεμπόριο καθώς και το «βάσανο« του κυνηγητού, ήταν να του στήσουν ενέδρα. Η ενέδρα, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Γιάννης Παππάς, στήθηκε από τα νέα σκάφη του Λιμενικού, έξω από τη Ρόδο.

Το σκάφος φάντασμα, έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του, πρώτα στην δημοφιλή παραλία της Αφάντου (εκεί κοντά στο γκολφ) όπου αποβίβασε μέσα στη νύχτα 34 παράτυπους μετανάστες. Εν συνεχεία έβαλε πλώρη για επιστροφή στην Τουρκία, αλλά έπεσε στην ενέδρα του Λιμενικού.

Ανάπτυξε αμέσως ταχύτητα, πλην όμως τα σκάφη του Λιμενικού τον κυνηγούσαν. Πρώτη φορά ο διακινητής θα βρέθηκε σε τόσο δύσκολη κατάσταση με αποτέλεσμα να κάνει απεγνωσμένες μανούβρες ώστε να ξεφύγει. Αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει με τίποτα, ο κλοιός γινόταν όλο και πιο σφικτός. Και τότε σκέφθηκε να οδηγήσει το σκάφος του στη… στεριά.

Με μεγάλη ταχύτητα έφθασε στα Κολύμπια, στην παραλία, με τους Λιμενικούς να τον κοιτάζουν έκπληκτοι την προσπάθειά του να κουμαντάρει το σκάφος πάνω στην άμμο της παραλίας. Αμέσως συνελήφθη από δυνάμεις του Λιμενικού. Ήταν ένας Σύρος τελικά, ο οποίος ανακρίνεται για τους συνεργούς του, αφού πολλές φορές το σκάφος του ξεκινούσε από Μαρμαρίδα ή την Αττάλεια.

***

Ο Πολάκης, ο Τσακαλώτος και το ξεχασμένο κινητό

Μια σπίθα στη Βουλή ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανάψει μεγάλη πυρκαγιά ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την ώρα μάλιστα που άρχιζε το μαρτύριο της σταγόνας από την «Ομπρέλα» για τους Συριζαίους, με πρώτο κύμα τις 1.300 υπογραφές. Κι αν όμως αυτήν την σπίθα ανάψει βουλευτής της ΝΔ; Τι θα συμβεί; Ιδού πώς χθες στην Ολομέλεια ένας βουλευτής της ΝΔ, ο γνωστός για τις ατάκες του, ο ναύαρχος έ.α. Διονύσης Χατζηδάκης, παραλίγο να βάλει πυρκαγιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στον αψύ βουλευτή (ένθερμο υποστηρικτή του Κασσελάκη) Παύλο Πολάκη.

Μπαίνει, που λέτε, φουριόζος, ο σύντροφος Πολάκης, στην αίθουσα της Βουλής, ψάχνοντας το… κινητό του. Το είχε ξεχάσει στην αίθουσα, κάτι που προξένησε μεγάλη απορία σε βουλευτές της ΝΔ, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κ. Πολάκης συνεχώς βρίσκεται μαζί με το κινητό του. Κάπου το βρίσκει, αλλά καραδοκεί ο κ. Χατζηδάκης και του λέει: «Ξέρεις το κινητό σου το έψαχνε πριν από λίγα λεπτά ο… Τσακαλώτος». Ο κ. Πολάκης τον κοιτάζει περίεργα σίγουρος πως κανείς δεν μπορεί να ανοίξει το κινητό του, αφού έχει κωδικούς. Τότε ο κ. Χατζηδάκης του είπε, «είσαι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ» και ο κ. Πολάκης χαμογέλασε λέγοντάς του «αργά το κατάλαβες…»

***

Οι διασπάσεις, οι «Μπανιάδες» και ο Τ. Κατσαρός

Η ιστορία των διασπάσεων της Αριστεράς είναι μακρά και επώδυνη και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές έχουν την δική τους, πολλές φορές όχι ευθύγραμμες πορείες.

Ο Τάκης Κατσαρός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, ανήκει στις γενιές εκείνες που γαλουχήθηκαν με τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς και στην διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού στο 4ο Συνέδριο του 1986 όπου συγκρούστηκαν οι δυο κυρίαρχοι πόλοι: της «μετεξέλιξης» που εξέφραζε ο Λεωνίδας Κύρκος και της «αναβάθμισης» που εκπροσωπούσε ο Γιάννης Μπανιάς.

Από την διάσπαση εκείνη γεννήθηκε η ΕΑΡ και το ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά. Με τον Μπανιά είχαν συνταχθεί στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Άγγελος Ελεφάντης (του κύκλου του περιοδικού «Πολίτης»), ο Τάκης Μπενάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Παύλος Κλαυδιανός, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Καϊμάκης, ο Στέλιος Παππάς, η Ζώγια Χρονάκη, ο Βασίλης Κωτούλας, η Σάσα Λαδά αλλά και στελέχη της Νεολαίας όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά όχι ο Τάκης Κατσαρός, όπως γράφτηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» (29.10.2023), ο οποίος ήταν φανατικά απέναντι στους αποκαλούμενους «Μπανιάδες».

Μάλιστα αργότερα στον ΣΥΝ ήταν με την εκσυγχρονιστική ομάδα του Νίκου Μπίστη που αποχώρησε συγκροτώντας την ΑΕΚΑ, αλλά διαφώνησε μαζί του όταν εκείνος προσχώρησε στο σημιτικό ΠαΣοΚ, ενώ στην πορεία «συναντήθηκε» με το ριζοσπαστικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της νέας ηγεσίας προτρέποντας μάλιστα τον Στ. Κασσελάκη «να υποβάλλει όσο πιο γρήγορα την παραίτησή του»…

****

Και Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Κύπρου

Θα πρέπει να ξέρετε ότι κανένα γεγονός δεν επηρεάζει το ραντεβού που έχουν δώσει για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη οι Μητσοτάκης και Ερντογάν, στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ο πόλεμος στη Γάζα (που ο Ερντογάν βρέθηκε σε λάθος πλευρά της Ιστορίας).

Ωστόσο της συνάντησης αυτής και της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου θα προηγηθεί άλλο ένα Ανώτατο Συμβούλιο αυτό με την Κύπρο. Είναι ένα αίτημα των Κυπρίων αδελφών μας που έμεινε αναπάντητο για πολύ καιρό και αποφασίστηκε να γίνει τώρα, πριν από το Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας. Θα έχει ενδιαφέρον

***

Η Εξεταστική Επιτροπή του ΚΚΕ για τα Τέμπη

Το ΚΚΕ – αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες – κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό.

Πολλοί έσπευσαν να πουν πως το ΚΚΕ πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ – ο Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει προανακριτική για το ίδιο θέμα.

Όπως και να είναι, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ, επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενο της πρότασης. Το τι σημαίνει αυτό, θα το δούμε.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη κυβερνητική τοποθέτηση για την εξεταστική του ΚΚΕ ήρθε μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Το ΚΚΕ βέβαια στην πρόταση του ξεκαθαρίζει πως “παρά την αρνητική εμπειρία που υπάρχει από το παρελθόν από την λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και μέσα από την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής”.

***

Ο νέος επικεφαλής της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ελάχιστοι πρώην υπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης μετά τις εκλογές δεν κατέλαβαν κάποια θέση, είτε ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, είτε ως πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ενας από αυτούς (που έμεινε εκτός κυβέρνησης) είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος τοποθετήθηκε τώρα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Γνωρίζει άριστα το ΝΑΤΟ, αφού μετείχε στις διασκέψεις των υπουργών Αμύνης, ενώ στην έδρα του ΝΑΤΟ είχε συναντήσει αρκετές φορές τον τότε υπουργό της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Τώρα βεβαίως από πλευράς Τουρκίας δεν είναι ο Ακάρ στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, αλλά ένας άλλος γνώριμος σε εμάς. Ο… Τσαβούσογλου!

***

Όταν η σμηναγός Σιγάλα μας έκανε υπερήφανους

Τα παραδείγματα όπου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας κάνουν υπερήφανους σε κάθε δραστηριότητα που συμμετέχουν εκτός συνόρων είναι πολλά. Ένα ακόμα λοιπόν χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε να προστεθεί με την αξιέπαινη πράξη της σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Αικατερίνης Σιγάλα.

Η νοσηλεύτρια σμηναγός λοιπόν, ευρισκόμενη σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας επέδειξε στον υπερθετικό βαθμό τον επαγγελματισμό και το ήθος της. Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης και ενώ βρίσκονταν στην αίθουσα, υπέπεσε στην αντίληψή της ένας ανησυχητικός θόρυβος εκτός του χώρου που βρισκόταν. Επιστρατεύοντας τα 13 χρόνια ιατρικής της εμπειρίας, βγήκε αμέσως στον παρακείμενο διάδρομο όπου εντόπισε έναν άνδρα που υπέστη επιληπτική κρίση ευρισκόμενος στο πάτωμα με τραύμα στο κεφάλι. Αφού αξιολόγησε την κατάσταση, περιέθαλψε τον τραυματία παρέχοντας του τις πρώτες βοήθειες και παρέμεινε δίπλα του έως ότου να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακή αντίδραση, η οποία αποδείχθηκε σωτήρια για την ζωή του και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης τόσο των συνεκπαιδευομένων της όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως λοιπόν πληροφορούμαι, η αυριανή βράβευση της Αικατερίνης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της Υπηρεσίας στο πρόσωπο μιας λαμπρής Αξιωματικού, και ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΓΕΕΘΑ δεν φείδεται επαίνων όταν πρόκειται να τιμήσει στελέχη που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.