Σήμερα νωρίς το πρωί έφτασε στην Κρήτη ο γιος του πιλότου Θεόδωρου Πάντου, που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον συγκυβερνήτη και φίλο του Κωνσταντίνο Καραμπίνη, μετά την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους που έπεσε χθες (9/10) στο Μάλεμε στην Κρήτη.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι χθες, όπως είπε μιλώντας στο Live News του Mega, παρακολουθούσε το στίγμα του αεροσκάφους όταν ξαφνικά χάθηκε.

«Παρακολουθούσα το στίγμα του στο κινητό και είδα ότι ήταν χαμένο και μετά πήρα τηλέφωνο και το έμαθα. Ήταν πολύ ξαφνικό, πολύ κοντά στην ακτή, ρηχά. Τι να λέμε, και εκπαιδευμένος, μιλάμε για άνθρωπο με καλή εμπειρία δηλαδή και αγάπη γι΄αυτό το πράγμα. Ο πατέρας μου ήταν χρόνια, από μικρός. Ήταν χρόνια φίλοι, αυτός δεν είχε φτάσει στο πτυχίο του, του άρεσε όμως να πετάνε μαζί» είπε.

«Δεν έπρεπε να πετάει νύχτα»

Οι δύο πιλότοι βρέθηκαν νεκροί, δεμένοι με τις ζώνες τους στα καθίσματα του αεροσκάφους. Όπως εξηγούν ειδικοί στο Live News, μια σειρά από λάθη και παραλείψεις έφεραν τη συντριβή: το μονοκινητήριο ταξίδευε νύχτα, κόντρα στη φορά των ανέμων και τους δύο πιλότους να αποπροσανατολίζονται κάποια στιγμή, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

«Ενδεχομένως οι χειριστές να έπαθαν vertigo. Αυτά τα υπερελαφρά αεροσκάφη δεν πρέπει να πετάνε νύχτα. Όσα θα πούμε είναι εικασίες. Το αεροπλάνο καθυστέρησε και έπιασε νύχτα. Κάτι δεν πήγε καλά στην στροφή που εκανε για να προσγειωθεί στο Μάλεμε» εξηγεί ο χειριστής αεροσκαφών, Γιώργος Περάκης.

«Δεν είχαν πτυχία για να πετάνε νύχτα»

Το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωπαϊδα και χθες βράδυ έφτασε πάνω από τα Χανιά. Σύμφωνα με μια σειρά μαρτυρίες ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω απ’ το Κολυμπάρι σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το διάδρομο προσγείωσης. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα.

«Τα αεροπλάνα αυτά δεν είναι φτιαγμένα να πετάνε τη νύχτα, δεν έχουν τα κατάλληλα όργανα, όπως και δεν είναι πτυχία αυτά που είχαν και οι ίδιοι επιβαίνοντες για να πετάνε νύχτα. Κανένας δεν είχε πιστοποίηση να πετάει νύχτα» δήλωσε ο Νίκος Μακράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Αεροναυπηγικής Ομοσπονδίας.