Τραγικό τέλος είχαν οι δύο επιβαίνοντες, 61 και 66 ετών στο μονοκινητήριο αεροσκάφος που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά. Νεκροί ανασύρθηκαν από βάθος 2,5 μέτρων, όπως επιβεβαιώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ποιος ήταν ο πιλότος

Ένα από το πιο ενεργά και δραστήρια μέλη της κοινότητας των αερολεσχών της χώρα ήταν ο κυβερνήτης του μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε.

Πρόκειται για τον Θεόδωρο Πάντο πρόεδρο της Αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, ο οποίος ξεκίνησε την πτήση του από το αεροδρόμιο της Κωπαΐδας με προορισμό αυτό στο Μάλεμε, όπως μετέδωσε το Mega.

Δείτε βίντεο λίγο πριν τη μοιραία πτώση

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας στο Μάλεμε στα Χανιά και δείχνει το μοιραίο αεροσκάφος λίγο πριν πέσει στη θάλασσα.

Το flashnews.gr αναφέρει ότι καταγράφει τα λεπτά λίγο πριν τη μοιραία πτώση και το βίντεο προέρχεται από βίντεο κλειστού κυκλώματος στην περιοχή του Ταυρωνίτη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, «ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για πτώση εναέριου μέσου στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων ν. Κρήτης, με δύο (02) επιβαίνοντες.

»Υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του εναέριου μέσου και των επιβαινόντων του, από περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηρά, ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν και δύο (02) παραπλέοντα Κρουαζιερόπλοια.

»Ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοδυτικά αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων, σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων, ένα ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος.

»Οι επιβάτες του, ηλικίας 61 και 66 ετών απεγκλωβίστηκαν από ναυαγοσώστη και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κολυμβαρίου, παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Προανάκριση, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων».

«Ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν»

Ο ναυαγοσώστης Παύλος Λιτινάκης περιέγραψε πώς εντόπισε τα δυο θύματα του δυστυχήματος.

«Πήγαμε με πλωτό και είδαμε το αεροσκάφος. Δεν είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό. Έκανα τον απεγκλωβισμό με τις ανάσες. Ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν. Είχαν χτυπήματα, πιθανόν να έχασαν τις αισθήσεις τους ή και τη ζωή τους στην πρόσκρουση».

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωπαΐδα, με κατεύθυνση το Μάλεμε, όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν αγώνες της αερολέσχης Χανίων.

Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς τις αισθήσεις απεγκλωβίστηκαν και ανασύρθηκαν από ιδιώτες δύτες ναυαγοσώστες που τους εντόπισαν οι δύο άνδρες, πιλότος και συνεπιβάτης του μικρού αεροσκάφους ελαφρύ τύπου, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή περίπου μισό μίλι δυτικά της παραλίας του Μάλεμε στο δήμο Πλατανιά Χανίων, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Πέμπτης (9/11).

Αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρχών, με αποτέλεσμα των εντοπισμό των δύο επιβατών από ιδιωτικό σκάφος, στο οποίο επέβαινε και στέλεχος του Λιμενικού Σώματος. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Γιάννης Μαλανδράκης, είχε τονίσει ότι: «Ένα σκάφος, αυτά τα ελαφρά σκάφη αερολέσχης, δικινητήριο, δόθηκε στίγμα ότι έπεσε περίπου μισό μίλι από την ακτή στο Μάλεμε, στο ύψος του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε στην θάλασσα», σύμφωνα με όσα αναφέρει το neakriti.gr.

Πρόκειται για δύο άνδρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματά τους. Άμεσα παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν στη ξηρά. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν άμεσα και παρέλαβαν από τη θέση Κολυμπάρι, τους δύο άνδρες για τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Χανίων. Μάλιστα, ένας φίλος του χειριστή του αεροσκάφους και ο πρόεδρος της αερολέσχης Χανίων που βρίσκονταν στην στεριά στο Μάλεμε, όπου εδρεύει και η αερολέσχη Χανίων, είδε το αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα.

«Ενδεχομένως ο πιλότος να έχασε τον προσανατολισμό του […] ο λόγος που εντοπίστηκε άμεσα το αεροσκάφος ήταν ένα φως που παρέμεινε αναμμένο μετά από την πρόσκρουση», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της αερολέσχης Χανίων, Παναγιώτης Τζαράκης. Άμεσα σήμανε συναγερμός στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο συντόνισε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου συμμετείχαν, ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα όχημα του λιμενικού από τη ξηρά, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο κρουαζιερόπλοια και δύο αλιευτικά σκάφη.

Τα τελευταία οριοθέτησαν και φώτιζαν τη θαλάσσια περιοχή διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των αρχών στις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο επιβαινόντων. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως δύο μποφόρ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο επιβαίνοντες εντοπίστηκαν δεμένοι στις θέσεις τους σε βάθος περίπου δυόμισι μέτρων. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Κωπαΐδα, ενώ ο αρχικός του προορισμός ήταν το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Δείτε εικόνες