Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο podcast Power Play του Politico.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι στην Ανθρωπιστική Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν θαλάσσιο διάδρομο με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρκεί τα πλοία να μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία».

Για το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία».

«Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες για την επιθετική στρατιωτική απάντησή του κατά της Χαμάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε παράλληλα ότι «η ΕΕ στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ωστόσο, όπως ανέφερε. τα κράτη μέλη εξέφρασαν «μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που ακολούθησαν έξω από τη Γάζα».

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στη βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια «αλλαγή ύφους» τους τελευταίους μήνες.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές.