Tη δική της επιστημονική εκδοχή για έναν ευρύτερο γονιδιακό έλεγχο στη μικρή Τζωρτζίνα, ώστε να εξεταστεί αν υπήρχε κάποια παθολογική γενετική κατάσταση και πως αυτή ενδεχομένως συνδέεται με το θάνατο του παιδιού, κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Carola Garsia de Vinues, κλινική γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στην ανοσολογία και τη γενετική.

Η γιατρός έχει προστεθεί στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, η δίκη της οποίας βρίσκεται κοντά στην απολογία της κατηγορούμενης, εκτός απροόπτου, ενώ για την Παρασκευή το πρωί έχει προσδιοριστεί και η δεύτερη δίκη της για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

Σε μία αποστροφή μάλιστα της κατάθεσης της η μάρτυρας επισήμανε ότι τα παθολογικά ευρήματα στη Τζωρτζίνα είναι όμοια με αυτά που έχουν βρεθεί στις αδελφές της Ίριδα και Μαλένα και αυτό μας υποδεικνύει ότι υπάρχει παθολογική γενετική κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας η μάρτυρας είπε ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως η επιληψία, ο πολύ υψηλός αριθμός αιμοσφαιρίων και η πνευμονία. Υπάρχει αιφνίδιος θάνατος από επιληψία.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς γίνεται με την ιατρική επιστήμη, γιατί αυτό το παιδί εμφάνισε αυτό το γονίδιο στα 9 του έτη και όχι νωρίτερα;

Μάρτυρας: Στη γενετική διαπιστώνουμε ότι μέλη της οικογένειας αναπτύσσουν το σύνδρομο σε διάφορες ηλικίες και υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκδήλωσής του. Υπάρχουν πολλά γονίδια και πολλές παραλλαγές. Συγκεκριμένες μολύνσεις, φάρμακα περιβαλλοντικοί λόγοι μπορούν να δώσουν ένα έναυσμα σε μια αντίδραση νωρίτερα η αργότερα. Για παράδειγμα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να δώσουν έναυσμα εκδήλωσης μιας ηπατικής ανεπάρκειας, αν όμως ο ασθενής δεν τα λάβει μπορεί να μην εκδηλωθεί. Ακόμη συγκεκριμένες θεραπείες για επιληψία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες αλλεργίες.

«Εξαιρετικά απίθανο να πέθανε από κεταμίνη»

Εισαγγελέας: Υπάρχουν κάποια νεκροτομικά ευρήματα που εσείς να είδατε και αυτά να επιβεβαιώνουν όλο αυτό το ενδεχόμενο γενετικό πρόβλημα που περιγράφετε;

Μάρτυρας: Υπάρχουν κάποια ασυνήθιστα ευρήματα. Η μικρή καρδιά, η οποία υποδεικνύει μειωμένο καρδιακό αποτέλεσμα, λιπώδης διήθηση και ίνωση στην καρδιά και υπάρχουν ηωσινόφιλα, που είναι σπάνια.

Εισαγγελέας: Αυτά τα ευρήματα ήταν ικανά να προκαλέσουν τον θάνατο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά τα ευρήματα αυτά είναι επαρκώς ασυνήθιστα και σοβαρά και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας): Μπορείτε να μας πείτε με βεβαιότητα ότι το παιδί αυτό δεν πέθανε από χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Είναι εξαιρετικά απίθανο να πέθανε από κεταμίνη αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, της είχαν χορηγηθεί πολλά φάρμακα.

Αλ. Κούγιας (υπεράσπιση): Το δικαστήριο εδώ προσπαθεί να διαπιστώσει αν το παιδί πέθανε από χορήγηση κεταμίνης ή από άλλη αιτία. Βλέποντας το φάκελο είδατε αν έχουν γίνει έλεγχοι στο παιδί για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου;

Μάρτυρας: Καταρχάς να πω ότι η κεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα είναι πολύ κοντά στη θεραπευτική δόση. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι, αυτό το κορίτσι υπέφερε από άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Η γονιδιακή αλληλούχιση θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.