Προσκεκλημένος του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα είναι φέτος ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα του οποίου 13 μεγάλου μήκους ταινίες θα προβληθούν στην αίθουσα Studio Art Cinema κατά την διάρκεια της διοργάνωσης που επίσης θα τον τιμήσει. Ο σκηνοθέτης θα μείνει στην Αθήνα από την Πέμπτη 23 ως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ενώ το Σάββατο 25 του μηνός θα παραχωρήσει masterclass, επίσης στο Studio.

Γεννημένος το 1954 στο Σεράγεβο, ο Εμίρ Κουστουρίτσα αποφοίτησε από την διάσημη Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών (FAMU) στην Πράγα το 1978. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, βραβεύτηκε πολλές φορές για τις μικρού μήκους ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης της «Guernica» (1978), η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Μαθητικού Κινηματογράφου στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι Μετά την αποφοίτησή του, σκηνοθέτησε αρκετές τηλεοπτικές ταινίες στη γενέτειρά του, το Σεράγεβο και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εισχώρησε στον κινηματογράφο.

Σκηνή από την ταινία «Underground»για την οποία ο Κουστουρίτσα κέρδισε τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών

Με την πρώτη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία του, «Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ;» (1981), ο Κουστουρίτσα κατάφερε να χαράξει μια εντελώς προσωπική πορεία στον χάρτη όχι μόνο του ευρωπαϊκού αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου κερδίζοντας φήμη και βραβεία. Είναι ένας από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο Χρυσούς Φοίνικες στο φεστιβάλ των Καννών, το 1985 με την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές» και δέκα χρόνια αργότερα, το 1995 με το «Underground» μέσω του οποίου σχολίασε τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η ταινία «Ο καιρός των τσιγγάνων» (1989) για την οποία o Koυστουρίτσα κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, ενώ η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, «Arizona Dream» (1993) με πρωταγωνιστές τους Τζόνι Ντεπ, Τζέρι Λούις και Τζόνι Ντεπ είχε επίσης προκαλέσει αίσθηση και βραβευτεί με την Αργυρή Άρκτο – Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1993.

Ο Κουστουρίτσα που είναι επίσης μουσικός και έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, φημολογείται ότι είναι δύσκολος στις συνεργασίες του, όμως την ίδια ώρα θεωρείται άνθρωπος ο οποίος δεν μασά τα λόγια του και έχει άποψη. «Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά ρεαλιστής» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ». «Ο αιώνας που μας πέρασε ήταν γεμάτος πολέμους και συγκρούσεις. Υπήρχε όμως και ελπίδα μέσα στην τραγωδία και αυτή η ελπίδα νομίζω ότι σήμερα λείπει. Εχω την αίσθηση ότι πλέον αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του θανάτου σαν κάτι το συνηθισμένο, κάτι που συναντάμε καθημερινά μπροστά μας και που δεν μας προκαλεί καμμία εντύπωση ή αίσθηση. Επειδή ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς ουτοπία όμως, πρέπει να φτιάχνουμε σε καθημερινή βάση την προσωπική μας ουτοπία. Γιατί από κάθε πνεύμα που σώζεται, από κάθε ψυχή που σώζεται, έχουμε να κερδίσουμε κάτι.»

Οι ταινίες του που θα προβληθούν κατά την διάρκεια του Πανοράματος είναι οι:

  • ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗΝ ΝΤΟΛΥ ΜΠΕΛ (1981)
  • Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (1985)
  • Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ (1988)
  • ARIZONA DREAM (1993)
  • UNDERGROUND (1995)
  • ΑΣΠΡΟΣ ΓΑΤΟΣ, ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ (1998)
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ 8 (2001)
  • Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ (2004)
  • ΟΛΑ Τ’ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (2005)
  • ΥΠΟΣΧΈΣΟΥ ΜΟΥ (2007)
  • ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ (2008)
  • ON THE MILKY ROAD (2016)
  • ΕΛ ΠΕΠΕ: ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΖΩΗ (2018)