Προ των πυλών της διάσπασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά και την χθεσινοβραδινή επιτυχημένη εκδήλωση της εφημερίδας Εποχή όπου κυρίαρχο ρόλο είχε η αριστερή τάση της Ομπρέλας.

Η αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ομπρέλας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Απλά είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει η συντεταγμένη κίνηση προς την έξοδο χιλιάδων μελών ανά την Ελλάδα.

Βήμα ρήξης από Τσακαλώτο

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο περιθώριο της εκδήλωσης ήταν πότε θα γίνει η αποχώρηση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Οι ομιλίες ήταν χαρακτηριστικές του προβληματισμού που υπάρχει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη.

Στο κέντρο της εκδήλωσης ήταν σαφώς η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έδωσε με έμμεσο τρόπο το σύνθημα της αδυναμίας πολιτικής και ιδεολογικής συνύπαρξης με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και από τις άλλες ομιλίες κυρίως του Αντώνη Τζανακόπουλου, καθηγητή Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου στην Οξφόρδη και της πρώην υπουργού Σιας Αναγνωστόπουλου, φάνηκε ότι η συνύπαρξη είναι δύσκολη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ – Ψηφοφορία-στοίχημα για Κασσελάκη

Και το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Στ. Κασσελάκης δεν φέρεται να κάνει πίσω. Και ως εκ τούτου θα τεθεί το θέμα της διαγραφής τους και τα μέλη της ΚΕ θα αποφασίσουν την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Μια ψηφοφορία που αποτελεί στοίχημα για τον Στ. Κασσελάκη και με την σημερινή αριθμητική οι συσχετισμοί είναι υπέρ του σε επίπεδο 60-40% η στην χειρότερη 55-45%.

Η χθεσινή εκδήλωση όμως ανέδειξε από τις ομιλίες των Κωστή Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαστεργίου πολλά από όσα πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν και κυρίως πως πρέπει να τοποθετηθεί και μα κινηθεί η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά στο σημερινό κόσμο.