Μετά  τα βέλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου και την ανάκληση του τούρκου πρέσβη της από το Ισραήλ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην διπλωματική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτό το κλίμα ο Αντονι Μπλίνκεν, υπεύθυνος της διπλωματίας των ΗΠΑ μεταβαίνει εκτάκτως στην Τουρκία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει προς το παρόν αν θα συναντηθεί και με τον Τούρκο αν και οι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν στη 2η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή  θεωρούν τη συνάντηση αυτή πολύ πιθανή.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία έρχεται μόλις λίγη μόλις από  την εκτόξευση βολών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος του ισραηλινού Προέδρου λέγοντας πως πλέον δεν είναι συνομιλητής της Τουρκίας  αλλά και από την ανάκληση του τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ.

Ο σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία

Σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αγκυρα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι να συζητήσεις τρόπους για την προστασίας της ζωής των πολιτών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών εκεί.

Στην ατζέντα του θα περιλαμβάνεται επίσης και η ευρωατλαντική ασφάλεια, η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία και η ανάγκη για τη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και την ανάγκη της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εκτός σχεδίων Μπλίνκεν το ταξίδι στην Τουρκία

Η Τουρκία δεν ήταν στον κατάλογο των χωρών που θα επισκεπτόταν ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τη 2η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή παρά το ότι το επιθυμούσε. Μάλιστα, μέσω διαρροών, έκανε γνωστή την απογοήτευσή της. Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου άλλαξαν τα σχέδια του αμερικανού ΥΠΕΞ ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στην Αγκυρα.

Με άδεια χέρια ο Μπλίνκεν

Πάντως, χθες, Παρασκευή, ο Αντονι Μπλίνκεν αποχώρησε από το Ισραήλ χωρίς να έχει καταφέρει κάτι για τους αμάχους της Λωρίδες της Γάζας οι οποίοι χτυπιούνται από το στρατό του Ισραήλ δίχως διάκριση.