Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με μερικούς (ευτυχώς) VIP και την φρουρά τους. Όχι μόνον αρνούνται να την αποχωριστούν, αλλά υποβάλλουν και ενστάσεις κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να εξακολουθήσουν να έχουν πολυπληθή φρουρά.

Ποια όμως είναι η δικαιολογία που επιστρατεύουν;

Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, ως δικαιολογία λένε ότι κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά η ζωή των περισσοτέρων κινδυνεύει από ανύπαρκτες απειλές.

Για παράδειγμα, προβάλλουν το επιχείρημα πως κινδυνεύουν από την 17Ν, ή από τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν εξαρθρωθεί και τα μέλη τους βρίσκονται φυλακισμένα. Έως τώρα οι αστυνομικοί που έχουν απομακρυνθεί  από τους VIP είναι 1.500 αριθμός πολύ μικρότερος απ΄ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Βεβαίως η καθυστέρηση οφείλεται και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να φρουρεί στόχους (ακόμα και νεκροταφεία). Την ίδια ώρα ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου προσπαθεί να βρει και άλλους αστυνομικούς για να τους «κατεβάσει» στους δρόμους. Από πού όμως;

Μια πρώτη απόπειρα θα κάνει από τους γραφιάδες αστυνομικούς, αυτούς δηλαδή που υπηρετούν μέσα στα γραφεία, ενώ τούτες τις ημέρες βρίσκονται εν εξελίξει συσκέψεις για την αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα.

Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, όπως την Κηφισιά που οι πολίτες βγαίνουν στον δρόμο τα Σαββατοκύριακα για περιπολία, λόγω, όπως λένε έλλειψης αστυνομικών στην περιοχή. Υπήρξαν, όπως λέει ο υπουργός και άλλα βήματα. Για παράδειγμα αυξήθηκε ο αριθμός των τροχονόμων στην Αθήνα. Από 34 έγιναν χθες 95.