Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων, για την κακοκαιρία «Π» αναμένεται από την ΕΜΥ την Πέμπτη (2/11), γνωστοποίησε ο υπουργός Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός τόνισε πώς για την ξαφνική μεταβολή του καιρού η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς αναμένεται εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει από την Πέμπτη, ενώ το Σαββατοκύριακο τη χώρα θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τύπου «Π», επηρεάζοντας έντονα κάποιες περιοχές της Ελλάδας με σφοδρές καταιγίδες και βροχές.

Τι είναι η κακοκαιρία «Π» και ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Για την κακοκαιρία «Π» αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αναφέροντας και τις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα έντονα φαινόμενα.

«Είναι ο καιρός που επηρεάζεται η Δυτική η Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο, λόγω της νοτιοδυτικής ροής στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας», παραθέτοντας σχετικό χάρτη.

Ανησυχία Καλλιάνου για τη νέα κακοκαιρία, φόβος για πλημμύρες

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος εξέφρασε την ανησυχία του σε σχετική ανάρτηση για τα έντονα φαινόμενα κάνοντας λόγο για πιθανές πλημμύρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση.

«Καλημέρα σας και καλό μήνα! Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής) μιας και φαίνεται ξεκάθαρα με τα μώβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις».

Ο καιρός την Πέμπτη (1/11)

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα Επτάνησα, σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί την αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 9 έως 24, στην Ήπειρο από 12 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 11 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 25-26 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 28-29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς.