Μετά τις άκρως καλοκαιρινές ημέρες του Οκτωβρίου το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του αυτή την εβδομάδα με πολλές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

«Το ερχόμενο Σάββατο το πρώτο αξιόλογο σύστημα με πολλές βροχές . Η θερμοκρασία θα πέσει και θα επανέλθει σε επίπεδα κανονικά για την εποχή. Οι βροχές το πρώτο 15ημερο μπορεί να μην είναι πολλές , αλλά τα συστήματα που θα μας επηρεάσουν θέλουν προσοχή» γράφει στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Ο πιο ζεστός Οκτώβριος από το 1970»

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αναζητώντας τα στατιστικά θερμοκρασιακά στοιχεία των τελευταίων 50 ετών βρήκε ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ζεστός από το 1970.

Όπως είπε ο Οκτώβριος του 2023 θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πιο ζεστούς που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια. Ειδικά για το μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν ο πιο ζεστός από το 1970, ο 2ος και ο 3ος πιο ζεστός ήταν ο Οκτώβριος του 2012 και του 2019. Το ίδιο συνέβη και για στο αεροδρόμιο Μακεδονία στην Μίκρα στη Θεσσαλονίκη και εκεί ήταν ο πιο ζεστός από το 1970.

«Έρχεται φθινόπωρο. Αργά το βράδυ θα έχουμε καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο. Το σοβαρό καιρικό σύστημα με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό αναμένεται το Σάββατο από τα δυτικά, θα επηρεάσει μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές. Ο Νοέμβριος θα έχει πολλές βροχές» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο καιρός τύπου «Π»

Η αλλαγή του καιρού αναμένεται να έρθει την Πέμπτη 2/11 με τον λεγόμενο καιρό τύπου «Π» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Μάλιστα την Κυριακή θα έρθει πιο οργανωμένη κακοκαιρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου «Π»,  δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας στην ουσία ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα» ανέφερε ο μετεωρόλογος.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι σύντομο «δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η θερμοκρασία» λέει ο μετεωρολόγος. «Ένα 24ωρο θα κρατήσει αυτή η αλλαγή του καιρού, Παρασκευή βελτιώνεται ο καιρός, Σάββατο και πάλι καλός και την Κυριακή περιμένουμε πιο οργανωμένη κακοκαιρία. Φαίνεται ότι η Κυριακή θα είναι πιο μουντή με περισσότερες βροχές, πιο επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες Κυριακή και στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Αλλά και πάλι η θερμοκρασία δεν επηρεάζεται σημαντικά και τα ανατολικά και νότια τμήματα δεν επηρεάζονται αξιόλογα από βροχές. Επιμένει δηλαδή η ανομβρία», ανέφερε στην πρόγνωσή του στο Open.