Τις τελευταίες ώρες, είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλεί τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Έλον Μασκ να αναθέσει στην Starlink, την επιχείρηση δορυφορικού διαδικτύου που ανήκει στην Six, να παρέχει διαδίκτυο στη Γάζα εν μέσω του μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες.

Το Al Jazeera μίλησε με τον Marc Owen Jones, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Haman Bin Khalifa, για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει.

«Το «Starlink για τη Γάζα» είναι αδύνατο»

«Είδαμε 500.000 αναρτήσεις στο Χ που έλεγαν ότι το Starlink πρέπει να τροφοδοτήσει τη Γάζα. Αλλά οι άνθρωποι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα το «Starlink για τη Γάζα» είναι αδύνατο», είπε.

«Πρώτον, δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί στη Γάζα και επίσης, αν ο Έλον Μασκ ήθελε να παραδώσει το Starlink -που δεν το θέλει- πώς θα το έφερνε στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ το Ισραήλ ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Jones.

«Αλλά ας υποθέσουμε ότι το Starlink μπήκε μέσα, πώς θα τροφοδοτείται με ρεύμα; Δεν υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα αυτή τη στιγμή… Έτσι, ακόμη και το Starlink δεν μπορεί να σώσει τη Γάζα τώρα».

Ο Jones είπε επίσης ότι με αυτό το μπλακ άουτ στην επικοινωνία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστεί και η αλληλεγγύη προς τη Γάζα, αφού οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει στον πολιορκημένο θύλακα.

«Αυτό το μπλακ άουτ στις επικοινωνίες θα επιτρέψει το αφήγημα του ισραηλινού στρατού να πολλαπλασιαστεί με λιγότερη αμφισβήτηση», δήλωσε.