Αυξημένα μέτρα ασφαλείας απλώνονται, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σε όλη την χώρα λόγω των αιματηρών εξελίξεων και αυτών που αναμένονται να ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή. Με εντολή, όπως πληροφορούμαι, του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια, αεροδρόμια, στα σύνορα, σε πρεσβείες, σε επιχειρήσεις και γενικά σε πιθανούς στόχους τρομοκρατών.

Τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην Γάζα, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην περιοχή. Αυξημένα μέτρα έχουν επίσης ληφθεί και στις στρατιωτικές μονάδες. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού όταν σταθμεύουν σε νησιά, φρουρούνται από πλοία του Λιμενικού αλλά και από ναυτικές περιπόλους.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα μεταγωγικά αμερικανικά αεροσκάφη C-130 φθάνουν και σταθμεύουν σε ελληνικά αεροδρόμια και φαίνονται έτοιμα να αναλάβουν αποστολές, είτε εκκένωσης περιοχών είτε μεταφορών ομήρων. Ήδη την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, σταθμεύουν στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Σούδας και της Ελευσίνας 8 αμερικανικά C-130, ενώ κατά καιρούς βρέθηκαν αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανθυποβρυχιακού πολέμου, air tankers και μεγαλύτερα από τα C-120 μεταγωγικά.

***

Κοινός τόπος Κασσελάκη και Ανδρουλάκη η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ενώνει (πολιτικούς αρχηγούς), η παρέλαση παραμερίζει ακόμα και έριδες (στον ΣΥΡΙΖΑ) και για ένα τριήμερο προβλέπεται ένα είδος… μορατόριουμ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον τυφώνα που έφεραν οι διαγραφές, η αμφισβήτηση του αρχηγού του κόμματος και η ένταση που αναμένεται να επιφέρει η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι θα υπάρξει στην Θεσσαλονίκη ταυτόχρονη παρουσία όπου θα παρακολουθήσουν και τη στρατιωτική παρέλαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα αναμένεται, όπως μαθαίνω να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από αύριο. Θα βρίσκεται στην ίδια εξέδρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τον Νίκο Ανδρουλάκη και εκπροσώπους των πολιτικών αρχηγών. Μετά την παρέλαση μαθαίνω ότι θα κάνει μια βόλτα στην παραλία Θεσσαλονίκης όπου θα συνομιλήσει με κόσμο. Επίσης θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις και προσωπικό του τοπικού ΕΚΑΒ και την περιοχή της Καλαμαριάς.

***

Οι έπαινοι της Λαγκάρντ και ο τραπεζίτης που μιλούσε ελληνικά

Μόνον επαίνους είχε για την μεταμνημονιακή Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ στο tweet μέσω του οποίου ευχαρίστησε τον Γιάννη Στουρνάρα για την φιλοξενία της συνεδρίασης του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, σήμερα και αύριο. Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ενθουσιασμένη με την αλλαγή της Αθήνας «σε μία πολύ ζωντανή πόλη μέσα σε λίγα χρόνια», ενώ αναφέρθηκε και στις «τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων που άλλαξαν τα πράγματα για τη χώρα». Μεταξύ μας όμως. Καλά είναι τα λόγια της Λαγκάρντ, καλύτερα και τα εύσημα που έδωσε στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία, αλλά την παράσταση των ευρωτραπεζιτών έκλεψε ένας. Ο Ιρλανδός (με ελληνικές ρίζες) Γκαβριέλ Μαχλούφ, ο οποίος έκανε όλη την παρέμβασή του στα ελληνικά, ενθουσιάζοντας τους πάντες και κυρίως τον Γιάννη Στουρνάρα που όταν τελείωσε τον πλησίασε για αν τον συγχαρεί λέγοντάς του ότι η παρέμβασή του ήταν «όλα τα λεφτά».

***

Οι 11 των Σπαρτιατών, ο Κασιδιάρης και ο Άρειος Πάγος

Την ημέρα της επιστροφής του Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού, μετά την 5νθήμερη άδεια του από αυτές, επέλεξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να καλέσει τους 11 Βουλευτές των Σπαρτιατών σε απολογία. Αυτοί δεν εκλήθηκαν ως μάρτυρες αλλά ως κατηγορούμενοι για «εξαπάτηση εκλογέων» καθώς φέρονται ότι επιλέχτηκαν και εκλέχτηκαν κατόπιν εντολών του ίδιου του Κασιδιάρη και ως εκ τούτου αποτελούν τον μανδύα ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση.

Μια κατηγορία βαρύτατη που φέρει την άρση της ασυλίας τους που επίσης ζητήθηκε από τη Βουλή. Όλα αυτά προέκυψαν μετά τις καταγγελίες του ίδιου του προέδρου των Σπαρτιατών περί  «Greek mafia» στο κόμμα του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του θέματος γιατί η καταγγελία αυτή, φωτογραφίζει, πιέσεις σε αυτόν από εσωκομματικούς αλλά και εξωκομματικούς παράγοντες με ενδεχόμενη χρηματική απολαβή. Μία κατηγορία που αν ευσταθεί μπορεί να οδηγήσει, εκτός από εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και σε σύσταση εγκληματικής συμμορίας για τους 11 Βουλευτές των Σπαρτιατών, άλλα στελέχη του κόμματος αλλά και τον ίδιο τον Κασιδιάρη.

Σε πρακτικό επίπεδο , όλα τα παραπάνω, μεταφράζεται στην εκλογιμότητα των βουλευτών αυτών, καθώς υπάρχουν και προσφυγές στο εκλογοδικείο εναντίον τους , στην ίδια τη δυνατότητα λειτουργίας του κόμματος Σπαρτιάτες και φυσικά στη χρηματοδότηση του από το κράτος. Με τις Ευρωεκλογές να είναι σε λίγους μήνες, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ερωτηματικά και ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατή η κάθοδος αυτού του κόμματος σε αυτές ή η οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στον εκλογικό στίβο με άλλο παρένθετο κόμμα. Ακόμα, με την ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών και στον ίδιο, καθίσταται αδύνατη και η αποφυλάκιση του την άνοιξη που θα έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ήδη υπάρχουσας ποινής του.

***

Επιστροφή στη φυλακή


Με ηρεμία αλλά και σχέδια για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του, πέρασε την άδεια του από τις φυλακές Δομοκού ο Ηλίας Κασιδιάρης. Προφανώς δεν γνώριζε την εξέλιξη που θα είχε η εισαγγελική έρευνα για το κόμμα που ο ίδιος υποστήριξε στις εκλογές του Ιουνίου, τους Σπαρτιάτες.

Ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων μηνών, απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις, προς απογοήτευση μάλλον των οπαδών του που θα ήθελαν να τον δουν, να μιλήσουν μαζί του αλλά και να λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα τους, για τα οποία έχουμε γράψει. Αυτή την τακτική την ακολουθεί ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού με απώτερο στόχο την αποφυλάκιση του την άνοιξη, με την συμπλήρωση του χρόνου που του επιτρέπει να αποφυλακιστεί ο νόμος αλλά και για να προετοιμαστεί για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Αυτά τα σχέδια, δείχνει ότι θα του τα χαλάσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς η κλήση των Βουλευτών των Σπαρτιατών σε απολογία, μυρίζει και δική του εμπλοκή στην όποια νομική κατάληξη θα έχει αυτή η υπόθεση. Οπότε όσοι από τους οπαδούς του δεν πρόλαβαν να τον δουν ή όσοι αυτός επέλεξε να μην δει , μάλλον έχασαν για αρκετό ακόμα καιρό, την ευκαιρία.

***

Πώς γλυτώσαμε από την τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας

Μετά από 12 χρόνια η χώρα μας κατάφερε να φύγει από την τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ισότητας και να ανεβεί στην 24η θέση σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο από το 2020 σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω για να είμαστε δίκαιοι ότι ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έδωσε από τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα όχι μόνο από το 2019 που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας αλλά από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Από την συνταγή της επιτυχίας δεν θα μπορούσε να λείπει και μια γυναίκα που αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την ουσιαστική ισότητα. Ο λόγος για τη Μαρία Συρεγγέλα πρώην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που σχεδίασε και υλοποίησε πλήθος καινοτόμων δράσεων η επιτυχία των οποίων αποτυπώθηκε στον φετινό Δείκτη αφού τα στοιχεία που υπολογίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία αφορούν τις χρονιές 2021 και 2022.

***

Όταν οι βουλευτές ενθουσιάστηκαν με τους λουκουμάδες… μπακαλιάρου

Όσοι βουλευτές πήγαν στο εστιατόριο της Βουλής χθες στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Στο μενού, υπήρχε ένα πιάτο που πρώτη γνώριζαν. Ήταν… λουκουμάδες, αλλά τι είδους λουκουμάδες. Όχι αυτοί που προσφέρονται πασπαλισμένοι με μέλι, αλλά λουκουμάδες μπακαλιάρου με ελαφριά σκορδαλιά πατάτας. Ήταν η τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής προ της εθνικής επετείου και η σεφ Κωνσταντίνα Μητσοτάκη (με μακρά συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη) θέλησε να φτιάξει κάτι ξεχωριστό. Τους λουκουμάδες μπακαλιάρου. Κάτι ωσάν fish fingers, που λένε οι Άγγλοι, αλλά στρογγυλούς. Η γαλλοσπουδαγμένη νεαρή σεφ της Βουλής ετοίμασε και μία άλλη έκπληξη στους βουλευτές: Τους ετοίμασε… turkey berger, έτσι το έγραψε στο μενού και για να μην την παρεξηγήσουν το ερμήνευσε: « ζουμερό μπιφτέκι γαλοπούλας/iceberg/ντομάτα/picle sause (μόνον 8 ευρώ). Είχε φαίνεται χθες κέφια και τους έφτιαξε και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ/truffle πουρές πατάτες (8,9 ευρώ) και για τους πιο απαιτητικούς ένα πιάτο με φρέσκο σολωμό σχάρας (12 ευρώ).