Η «Σιδηρά Κυρία» του Νομισματικού Ταμείου την εποχή των μνημονίων και πλέον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε στο MEGA και την Αθανασία Ακρίβου, λίγο πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ενώ για το Ελληνικό χρέος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη τροχιά σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Θεαματική η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας τονίζει στο Mega η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Πρώτα θα πρέπει να σας πως είμαι ενθουσιασμένη που βρίσκομαι στην Ελλάδα, στην Αθήνα και θα πρέπει να σας πω πως τριγυρίζοντας όπως συνηθίζω να κάνω και παρατηρούσα τους ανθρώπους όταν κάθισα σε μια μικρή ελληνική ταβέρνα. Υπάρχει μια θεαματική αλλαγή. Μπορείς να νιώσεις την δόνηση, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων, όχι μόνο των νέων όλων των ανθρώπων είναι μια θεαματική αλλαγή».

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις» είναι το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να συνεχίσει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν κοιτάξω το ελληνικό χρέος σήμερα είναι παραπάνω από 30% λιγότερο από ότι ήταν λίγα χρόνια πριν. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες που εστιάζουν στην ανάπτυξη, στις μεταρρυθμίσεις, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις οποίες εάν επιμείνουμε – δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν- η ίδια πειθαρχία συνεχίσει, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε την ελληνική οικονομία. Φυσικά οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να είναι στη σκέψη των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις, αλλά είναι μια ενθάρρυνση για συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε την ελληνική οικονομία θετικά».

-Δημοσιογράφος: «Έχουμε δηλαδή μια διαφορετική εικόνα τώρα;»

– Christine Lagarde: «Ναι, και οι εικόνες αλλάζουν στην πάροδο του χρόνου καθώς εξαρτώνται από τις πολιτικές, από την πολιτική υποστήριξη κι από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού η οποία είναι εξαιρετική».

Ξεκάθαρο μήνυμα πως έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία των Ελληνικών τραπεζών αποτελεί η συμφωνία της Unicredit με την Alpha Bank λέει η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ.

«Σε αυτό που αναφέρεστε στην προσφορά της Unicredit για την Alphabank είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην επενδυτική ποιότητα του ελληνικού ρίσκου και συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα. Λοιπόν, είναι θετικό (η συμφωνία) και είναι το επιστέγασμα των αποφάσεων που παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης, των καλών μεγεθών που παρουσιάζει η Ελλάδα, ξέρετε υπάρχει ένα σταθερό μείγμα πολιτικής. Ελπίζω να συνεχίσουν! Είναι μια καλή επιστροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων και κυρίως στον τραπεζικό τομέα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην στροφή της ελληνικής οικονομίας όπως συμβαίνει».

Ενώ η Christine Lagarde προτρέπει του καταθέτες να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν ώστε να πετυχαίνουν καλύτερους όρους για τις καταθέσεις τους οι οποίες συχνά δεν ακολουθούν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.