Στην Αθήνα μαζί με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα συμπέσει με το τέλος του κύκλου των επιτοκίων της ΕΚΤ, βρέθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, χάρηκε από τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό που συνάντησε στην Αθήνα και πήγε μια βόλτα στην οδό Μητροπόλεως.

Όπως σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, οι Γάλλοι όταν έρχονται στην χώρα μας πάντα προτιμούν την οδό Μητροπόλεως (όπως επίσης και ο Κάρολος της Αγγλίας και η Καμίλα), πάντα κάτι αγοράζουν από εκεί ή πάντα κάτι θα τσιμπήσουν.

Η Λαγκάρντ γύρω στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας πήγε να δειπνήσει και να απολαύσει ελληνικούς μεζέδες στον «Τζίτζικα και στον Μέρμηγκα», μαζί με τρεις από τους διευθυντές της ΕΚΤ.

Ο κόσμος την αναγνώρισε και δεν ήταν λίγα τα σέλφι που έβγαλε με τους περαστικούς Έλληνες και τουρίστες.

Η υποδοχή που της επιφύλαξε ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν θερμή. Την ξενάγησε στους χώρους της Τραπέζης της Ελλάδος, της έδειξε τους πολύτιμους πίνακες που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ να ενθουσιάζεται και να ευχαριστεί τον κ. Στουρνάρα στα ελληνικά: «Efxaristo Giannis», έγραψε λίγο πριν φύγει για το ένα από τα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπου ο κ. Στουρνάρας της ετοίμασε έναν welcome cocktail, μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, όπως αντιλαμβάνεστε.

Η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Αθήνα. Είχε ξαναέρθει και το 2009 ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας για να πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην οποία πήραν μέρος δύο βασίλισσες (Σοφία της Ισπανίας και Βεατρίκη της Ολλανδίας) καθώς και πληθώρα πολιτικών, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών.

Με την κάθοδο των τραπεζιτών στην Ελλάδα μαθαίνει κανείς ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς. Για παράδειγμα ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος προτιμά να ανεβαίνει με τα πόδια όσο ψηλά κι αν πάει, παρά με τον ασανσέρ. Ελεγε μάλιστα ότι κάθε όροφος αντιστοιχεί με 400 βήματα. Ο Ισπανός ο οποίος παίζει και θαυμάσιο τένις αντί να περιμένει χθες το ασανσέρ σε πολυτελές ξενοδοχεία της Αθήνας ανέβηκε (σχεδόν τρέχοντας) στον 7ο όροφο με τα πόδια.

Βεβαίως είναι και το δείπνο, που θα παραθέσει την Πέμπτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στο δώμα της Τραπέζης. Με την περίφημη θέμα της φωτισμένης Ακρόπολης. Το δείπνο θα το ετοιμάσει ο σεφ της Τραπέζης και θα είναι, όπως μαθαίνω εξαιρετικό. Θα έχουν ενδιαφέρον οι ομιλίες του Πρωθυπουργού, της κυρίας Λαγκάρντ και του κεντρικού τραπεζίτη. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στο πώς βγήκε η Ελλάδα από την κρίση, τις δυσκολίες που πέρασαν οι πολίτες και πώς φθάσαμε στην επενδυτική βαθμίδα.