Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: «Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι».

Έφτασαν στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

Εγγυήσεις Μπάιντεν για την ανθρωπιστική βοήθεια

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες της Ε.Ε., ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως πιστεύει ότι τα πρώτα 20 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια θα φτάσουν στη Γάζα τις επόμενες 24-48 ώρες, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από τους Ισραηλινούς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου πως δεν θα υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην πορεία τους.

Αυτή τη στιγμή η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω του μοναδικού σημείου πρόσβασης που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο. Ο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τετάρτη, επέστρεψε τις ΗΠΑ έχοντας λάβει την υπόσχεση από το Ισραήλ πως θα επιτραπούν ελεγχόμενες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, υπό την προϋπόθεση ότι η βοήθεια παρακολουθείται για να αποτραπεί ο έλεγχος της από τη Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι το πέρασμα της Ράφα ήταν εκτός λειτουργίας για σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στο Κάιρο

Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:

-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα

-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα

-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ

-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι

-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε

-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν

-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ η Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.