Μια νέα λέξη φαίνεται πως υιοθέτησαν τα επιτελεία των κομμάτων, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του β γύρου των δημοτικών εκλογών: Η λέξη αυτή είναι το…«αλαζονόμετρο», το οποίο προς ώρας, αντικαθιστά το «αριστερόμετρο», και το «δεξιόμετρο», κάτι το οποίο – μεταξύ άλλων- αποτελούσε το κυρίαρχο σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Υπάρχει βεβαίως και η προτροπή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του να… «γειωθούν», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Οι αλληλοκατηγορίες, για το ποιος έχει μεγαλύτερη αλαζονεία, έχει ενταθεί, και η μεν ΝΔ παίζει «άμυνα», η δε αντιπολίτευση «επίθεση». Θα φανεί φυσικά αν θα κερδίσει την κοινωνία αυτού του είδους η εμπόλεμη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα της κάλπης (όχι μόνον της αυτοδιοίκησης) ήταν πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις.

Για παράδειγμα, όπως διαβάζω από το In.gr, ο πήχης, που έθεσε από μόνη της η ΝΔ, δηλαδή ότι θα γίνει μπλε ο ελληνικός χάρτης στις αυτοδιοικητικές – μετατράπηκε, εκ του αποτελέσματος, σε αυτογκόλ. Από την πρώτη στιγμή ερμηνεύτηκε ως αλαζονεία, από τους πολιτικούς αντιπάλους της γαλάζιας παράταξης. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, καθ’ όλη την προεκλογική διαδικασία ( και από τις εθνικές εκλογές), βάφτισαν ως πολιτικό όρο τη λέξη αλαζονεία.

Για αλαζονεία όμως κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠαΣοΚ γιατί δεν θέλει συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών και θα είναι κατά τη γνώμη μου ένα θέμα, αυτό της συνεργασίας, που θα μας απασχολήσει τους επόμενους 7 μήνες.

Να μην παραλείψω να σας πω και την «σφήνα» Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη. Συνεχάρη Δούκα, προκρίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ενώνουμε προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει η ανατροπή», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

***

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Δεν ήταν μόνον το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε χθες με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν και οι επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για τα πέντε ειρηνευτικά σημεία που προτείνει η Αθήνα (με πρώτο την καταδίκη της τρομοκρατίας). Είναι επίσης και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβιβ, μια επίσκεψη με συμβολική σημασία η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς.

***

Τι γύρευε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην Ντίσνεϊλαντ;

Το τρένο των 9 π.μ. που θα μετέφερε την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (και εκατοντάδες άλλους ευρωβουλευτές) από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο ξεκίνησε όπως πάντα στην ώρα του χθες. Οι Βέλγοι βλέπετε είναι αυστηροί στην τήρηση του προγράμματος αναχωρήσεων- αφίξεων και ζητούν συγγνώμη ακόμα και για καθυστέρηση ενός λεπτού. Η Άννα Μισέλ κάθισε αναπαυτικά στη θέση της και κοιτούσε τα sites από το κινητό της και προσπαθούσε να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και το αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Το τρένο ανάπτυξε ταχύτητα, έφθασε στο Παρίσι (όπως πως ήταν προγραμματισμένο) και κατευθύνθηκε, όπως πάντα έκανε, προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ για να κάνει την πρώτη του στάση.

Θα περνούσε εν συνεχεία δίπλα από το αεροδρόμιο όπως και έκανε, αλλά ξαφνικά άλλαξε κατεύθυνση. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως και οι άλλοι ευρωβουλευτές νόμισαν ότι το τρένο άλλαξε πορεία για λόγους ασφαλείας (τόσους ευρωβουλευτές μετέφερε) λόγω των γεγονότων στην Γάζα, αφού κατά την επιβίβασή τους υπήρξαν διαδηλώσεις στον σταθμό υπέρ των Παλαιστινίων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και κάτι ακόμα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ήδη αρχίσει η συζήτηση για το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς και για την πολιορκία της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Οι ευρωβουλευτές κοίταζαν απορημένοι από τα παράθυρα να καταλάβουν τι συμβαίνει, γιατί σταμάτησε το τρένο. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτούσε και αυτή τι συμβαίνει λέγοντας μάλιστα πως βλέπει στο βάθος μια πινακίδα που έγραφε… «Ντίσνεϊλαντ»: «Τι γυρεύουμε στην Ντίσνεϊλαντ;» φώναξε αλλά δεν πήρε από κανέναν απάντηση. Άλλοι γελούσαν, ορισμένοι ζητούσαν να κατέβουν για να επισκεφθούν την Ντίσνεϊλαντ, αλλά το τρένο ξαφνικά ξεκίνησε. Τι είχε συμβεί; Η SNCF, η εταιρία ιδιοκτήτρια του τρένου, δήλωσε ότι η αιτία ήταν ένα σφάλμα σηματοδότησης στο σταθμό Roissy Charles-de-Gaulle TGV. Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, σημειώνοντας ότι η εκτροπή προκάλεσε καθυστέρηση μόνο 45 λεπτών. «Οι επιβάτες έφτασαν στον προορισμό τους στις 12.50 μ.μ.», ανέφερε.

***

Διεύρυνση προς το κέντρο και μηνύματα εκλογών

Θυμάστε τότε που σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο ο Μάκης Βορίδης θέλοντας προφανώς να δείξει τα αποτελέσματα της διεύρυνσης προς το Κέντρο της κυβέρνησης, θέλησε να κάνει ένα χιουμοριστικό σχόλιο, λέγοντας πως οι δεξιοί μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι… μειοψηφία. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι υπήρξε επανάληψη του γεγονότος σε ένα από τα τελευταία, προ του Β γύρου, των αυτοδιοικητικών εκλογών στέλνοντας, εν μέσω χιούμορ και πλήθος άλλων πολλαπλών μηνυμάτων:

Ήταν η στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέλυε το νομοσχέδιο του υπουργείου για την αυστηροποίηση των ποινών, όποτε εις εκ των υπουργών διερωτήθηκε πώς θα ονομάσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Όλοι μέσα», είπε με αρκετή δόση χιούμορ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει να πάνε χαμένες.

Ο κ. Φλωρίδης παρακάλεσε να μη τον διακόπτουν και ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως η Δεξιά είναι μειοψηφία και άρχισε να απαριθμεί έναν- έναν τους πασοκογενείς υπουργούς, αρχίζοντας από τον Γιώργο Φλωρίδη και εν συνεχεία τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Λίνα Μενδώνη, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Γιώργο Σκέρτσο, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, τον Μάριο Θεμιστοκλέους, την Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Θοδωρή Λιβάνιο, την Ειρήνη Αγαπηδάκη (και ορισμένους άλλους γενικούς γραμματείς) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν γινόταν σήμερα μια ψηφοφορία στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα ήταν σίγουρο ότι θα την κέρδιζε η ΝΔ.

Γιατί όμως σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί κάπου έπιασε το αυτί μου στις τόσες κυβερνητικές και κομματικές αναλύσεις που γίνονται για το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι εάν διαβάσει κανείς πίσω από τις υποψηφιότητες και εάν εξαιρέσει κανείς τον κ. Κουρέτα, οι υπόλοιποι που εξελέγησαν περιφερειάρχες ήταν υποψηφιότητες που προέρχονταν από την Δεξιά (για να μην πω και από την σκληρή Δεξιά): Και κανείς από το Κέντρο. Ίσως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των περιφερειαρχών να είναι, λένε οι γαλάζιοι βουλευτές και ένα αντίθετο μήνυμα προς την… διεύρυνση που τόσο πολύ επένδυσε η ΝΔ.

***

Ελληνοτουρκικό γεύμα με σπαράγγια μπρουνουάζ

Το τι συζητήθηκε στην πρώτη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου που άρχισε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, ήδη το γνωρίζετε αφού ήταν θέματα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» με πρώτο θέμα τις μεταφορές και την κατασκευή της νέας γέφυρας και του τελωνείου του Έβρου. Εκείνο που ίσως να μην γνωρίζετε είναι τι είδους γεύμα πρόσφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στον Τούρκο ομόλογό του Burak Akçapar, στον 7ο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1).

Το γεύμα ήταν συναρπαστικό, όπως είπε ο Τούρκος (και η αντιπροσωπεία του), παρότι ήταν Catering (από γνωστό εστιατόριο και από τηλεοπτικό σεφ): Έχουμε λοιπόν και λέμε: Πρώτο πιάτο: Μάνγκο ζουλιέν (σε μακρόστενα κομμάτια, σαν σπιρτόκουτα), σπαράγγια μπρουνουάζ (ψιλοκομμένα) με βινεγκρέτ λάιμ. Κύριο πιάτο: Μοσχαρίσιο φιλέτο, πατάτες πουρέ με βούτυρο, ψητά λαχανικά, σος δεντρολίβανου και σταυροβότανου με πράσινο πιπέρι και marple syrup (σιρόπι σφενδάμου). Γλυκό: Πικρή μους. Κρασί: Syrah, Κτήμα Σαμπάνη 2022

***

Η προφητεία για τον Μπακογιάννη και τον Δούκα

Να ξέρετε ότι ο Χάρης Δούκας, δεν ψήφισε Δούκα (δεν ψήφισε δηλαδή τον εαυτό του) στις δημοτικές εκλογές, αφού δεν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Αθηναίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, κέρδισε μια μάχη, εκεί που οι πάντες τον θεωρούσαν αουτσάιντερ. Οι πάντες; Όχι βεβαίως, γιατί μαθαίνω ότι τα μηνύματα των γαλάζιων πολύ πιο πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ήταν ότι εάν ο Δούκας καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε ο Μπακογιάννης θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Όπως και είχε. Το έλεγαν οι γαλάζιοι, το γνώριζαν σχεδόν οι πάντες στη ΝΔ.

Ένα άλλο παράξενο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αθηναίων είναι ότι οι 8 σύμβουλοι του Μπακογιάννη πήραν διπλάσιο αριθμό σταυρών από τους 26 του Δούκα
Συνολικά, οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγει ο συνδυασμός Δούκα συγκεντρώνουν 22.561 «σταυρούς» ενώ οι 8 του Μπακογιάννη αθροίζουν 43.863

***

Ποιος θα στολίσει χριστουγεννιάτικα την Αθήνα;

Να ξέρετε επίσης ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι δήμαρχος έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Εκτός κι αν παραιτηθεί για να διευκολύνει τον κ. Δούκα να αναλάβει νωρίτερα. Αλλά εάν θα μείνει δήμαρχος έως την 31η Δεκεμβρίου, τότε αυτός θα έχει την αρμοδιότητα να στολίσει (και να φωτίσει) χριστουγεννιάτικα την Αθήνα, να φέρει το πανύψηλο δένδρο από το Καρπενήσι και να ετοιμάσει την φιέστα για το νέο χρόνο. Θα έχει όμως όρεξη για φιέστες;

***

Ο κάθε δήμαρχος Αθηναίων έχει και το δικό του… αγαλματίδιο

Στο γραφείο του Δημάρχου, υπάρχει ένα καλογυαλισμένο έπιπλο στο οποίο ο νέος δήμαρχος φροντίζει να τοποθετεί ένα… αγαλματίδιο του δημάρχου που έφυγε. Τα περισσότερα αγαλματίδια τα έχει φτιάξει η γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή (είναι η ίδια γλύπτρια που έφτιαξε και το μνημείο των Ιμίων). Μάλιστα το έπιπλο αυτό το φρόντισε ιδιαιτέρως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν ήταν δήμαρχος, συμπληρώνοντάς το με τα αγαλματίδια παλαιοτέρων δημάρχων όπως του Αντώνη Τρίτση. Αλλά πέραν των αγαλματιδίων υπάρχουν και τα πορτραίτα των διατελέσαντων δημάρχων.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να καμαρώνει αφού το πορτραίτο του το ζωγράφισε, όπως λέει, ο Δραμινός ζωγράφος Πάνος Βαφειάδης, που έκανε και το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα δεν ξέρω εάν σταμάτησε αυτό το έθιμο και εάν ο κ. Δούκας φροντίσει όταν γίνει ένοικος του δημαρχείου να τοποθετηθεί και το αγαλματίδιο του Μπακογιάννη, αλλά το έπιπλο έχει γεμίσει με αγαλματίδια

***

Το μοιραίο ντεμπέιτ για τον Μπακογιάννη

Και οι γαλάζιοι βουλευτές που βάλθηκαν από χθες να αναλύουν τα αίτια της ήττας του Κώστα Μπακογιάννη, έλεγαν ότι ίσως αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την νίκη του κ. Δούκα ήταν το ντιμπέιτ. Εάν ο κ. Μπακογιάννης δεν δεχόταν την τηλεοπτική αντιπαράθεση ίσως πολλοί ψηφοφόροι να μην γνώριζαν τον κ. Δούκα.

***

Ψήφισε ο Κασιδιάρης τον Δούκα;

Έχουμε αναφερθεί συχνά στην περίεργη για πολλούς αφωνία, του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη. Μία αφωνία που διατήρησε τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τον Α γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γιατί άραγε; Δεν έβγαλε κανένα προσωπικό διάγγελμα, από αυτά που είχε συνηθίσει να κάνει και οι πληροφορίες λένε ότι σχετίζεται αυτό με την πρόθεση του να ζητήσει την αποφυλάκιση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Όμως η σιωπή αυτή Κασιδιάρη, ειδικά στο θέμα του τι να ψηφίσουν ή του να μην ψηφίσουν οι οπαδοί του, αφήνει ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν μια σιωπηρή στήριξη στον νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κάτι βεβαίως που το ΠαΣοΚ το αρνείται.

Ωστόσο η νεοεκλεγείσα μαζί του όμως στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η Δέσποινα Γιάννα ήταν αρκούντως λαλίστατη στο θέμα . Στην προσωπική της σελίδα στο YouTube ( με πάνω από 80.000 ακόλουθους) , την Παρασκευή που μας πέρασε ήταν ξεκάθαρη, «μαυρίστε τον Μπακογιάννη» προέτρεψε το ακροδεξιό ακροατήριο της .

Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο η κ. Γιάννα εκφράζει προσωπικές απόψεις ή την επίσημη γραμμή Κασιδιάρη. Γιατί όπως είχαμε γράψει, η πρωτιά της σε σταυρούς στον Α γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων, μόνο χαρά δεν έφερε στους υπόλοιπους ακροδεξιούς δελφίνους στο μόρφωμα αυτό, οι οποίοι ειρωνικά ξεκίνησαν να την λένε «Ελληνίδα Μελόνι» .

Επίσης είναι γνωστή η κακή διάθεση των διαφόρων ακροδεξιών αρχηγίσκων σε όποιον αρχίζει να ξεχωρίζει κάτω από αυτούς στις τάξεις τους. Πάντως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα έχει αρκετό καιρό να σκεφτεί πόσο χρήσιμη θα του είναι αυτή που αποκαλούν…  «Μελόνι»  του, καθώς αυτή θα τον εκπροσωπεί πλέον στις συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός αν ο ίδιος παραιτηθεί και δώσει την θέση του σε άλλον δελφίνο ώστε να μην παίζει μπάλα μόνη της η κυρία Γιάννα θα το κάνει όμως