Εντυπωσιακή και άξια θαυμασμού ήταν η εικαστική έκθεση της εφημερίδας «Το Βήμα», αφιερωμένη στην «Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών», την οποία, ως εκπαιδευτικός, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Μέσα από τα εκθέματα, έβλεπε κανείς πως οι μαθητές από κάθε περιοχή της χώρας μας μπορούν να γίνουν μικροί δημοσιογράφοι, να γράψουν για τα όνειρά τους και τις ανησυχίες τους, να εκφράσουν χωρίς δισταγμό τους προβληματισμούς τους και να μας ενημερώσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή, μέσα και έξω από το σχολείο.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι μαθητές δεν διστάζουν να πιάσουν «μολύβι και χαρτί» αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο γραπτός και έντυπος λόγος δεν έχει χάσει την αξία του, αντιθέτως συνεχίζει να αποτελεί πηγή δημιουργίας, έρευνας, προβληματισμού και αισιοδοξίας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους νέους συγγραφείς, στους εκπαιδευτικούς που τους στήριξαν και τους στηρίζουν αλλά και στους απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών που στόλισαν τα εξώφυλλα των μαθητικών εφημερίδων με τις πολύχρωμες δημιουργίες τους.

Αναστασία Κοράκη
PhD, Εκπαιδευτικός
Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία Πειραιά