Η εικαστική έκθεση « Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Μαθητών» με θέμα την ανάπτυξη των Μαθητικών Εφημερίδων αποτελεί το επιστέγασμα ενός πρωτοπόρου θεσμού. Η έκδοση των Μαθητικών Εφημερίδων μέσω της αξιόλογης πρωτοβουλίας της εφημερίδας «Το Βήμα» είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις μαθήτριες και τους μαθητές να εισαχθούν και να μυηθούν στον κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας , να αρθρώσουν λόγο και να εκφράσουν γνώμες, απόψεις και ιδέες, να ανακαλύψουν την είδηση και να προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση και όχι απλή πληροφορία.

Σε αυτό το ξεχωριστό πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός η στοχοθεσία ήταν πολλαπλή και ωφέλιμη και η παιδαγωγικής διάσταση ιδιαίτερα σημαντική.

Πρωτίστης σημασίας αποτελεί το ίδιο το μήνυμα, τόσο της δράσης όσο και της εκδήλωσης: το ελπιδοφόρο μέρος της νεολαίας μας αγνοεί τις παραπλανητικές Σειρήνες των ψευδών ειδήσεων (fake news) και επενδύει στην αλήθεια, στη δημιουργικότητα και στις αξίες.

Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία εμφυσά αισιοδοξία για την ύπαρξη και τη μελλοντική ανάπτυξη της δημοσιογραφίας ως κοινωνικό λειτούργημα και ως αγαθό υγιούς σκέψης, δημοκρατίας και ελευθερίας.

Κυριακή Κούβαρη
Φιλόλογος-Ψυχοπαιδαγωγός-Ειδική Εκπαιδευτικός
Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς