Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Το Ισραήλ έδωσε το μήνυμα στην ομάδα του ΟΗΕ στη Γάζα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα την Πέμπτη, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Πρεσβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Ντροπή η αντίδραση του Οργανισμού –  «Για χρόνια κάνει τα στραβά μάτια στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα. Από το Σάββατο εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που προέβησαν σε πρωτοφανείς δολοφονίες αμάχων.

Το ΑΡ από την πλευρά του σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός λέει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη λάβει την απόφαση. Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις προετοιμάζονταν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ωστόσο, σχολιάζει ο Guardian, η εντολή εκκένωσης στη Γάζα, αν αληθεύει, φαίνεται να δείχνει ότι μια χερσαία επιχείρηση μπορεί να είναι κοντά.

Ο στρατός έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το Associated Press, κατασκευάζοντας ακόμη και μια εκπαιδευτική βάση στη νότια έρημο που αποτελεί αναπαράσταση του αστικού τοπίου της Γάζας.

Μια επιχείρηση στο εσωτερικό της Γάζας θα έχει σκοπό την εξολόθρευση κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και τη διάσωση ομήρων, αλλά εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές. Και θα περιλάμβανε μάχες στο δρόμο με μαχητές της Χαμάς που είχαν χρόνια να προετοιμάσουν σήραγγες και παγίδες, αναφέρει το AP.

Η ισχυρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ

Το Σαββατοκύριακο η επίθεση της Χαμάς σκότωσε 1.300 ανθρώπους και ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει απαντήσει μέχρι στιγμής θέτοντας τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πολιορκία και εξαπολύοντας μια εκστρατεία βομβαρδισμών που κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές. Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.