Η ατζέντα της ημέρας: Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ισραήλ – Οι νέες κατηγορίες για Μενέντεζ – Η βραδιά Euroleague

Με αεροπλάνα, τανκς και πολεμικά πλοία, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες θηριωδίες της Χαμάς γίνονται γνωστές. Ο φόρος αίματος είναι πολύ βαρύς και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

1

Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί προς τη Γάζα

  • Σφοδροί βομβαρδισμοί: Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Ισραήλ, με τον αριθμό νεκρών και τραυματιών να μεγαλώνει συνεχώς έχοντας φτάσει και για τις δύο πλευρές τους 2.600. Την ίδια ώρα, με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, ενώ από το Σάββατο έχουν ριφθεί συνολικά 6.000 βόμβες. Όλα δείχνουν πως η χερσαία επιχείρηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί, με την ώρα της κρίσης να πλησιάζει.
  • Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ: Με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ. Αφού αξιολογήθηκε η κατάσταση, πάρθηκε η απόφαση για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στην Ισραηλινή και Παλαιστινιακή Πρεσβεία και σε δομές προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, αυξημένα μέτρα θα υπάρχουν σε πύλες εισόδου, αεροδρόμια και θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
  • Στήριξη Μπλίνκεν: Στον Ισραήλ βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ δεν πηγαίνουμε πουθενά». Σε κοινή ανακοίνωση του με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το βασίλειο του τρόμου της Χαμάς».
2

Πράκτορας της Αιγύπτου ο Μενέντεζ;

  • Οι νέες κατηγορίες: Οι αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, χθες Πέμπτη μια νέα κατηγορία εναντίον του, που αφορά τη συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως ξένος πράκτορας για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
  • Ποιοι εμπλέκονται; Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συνωμοσία έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022. Στο «κάδρο» βρίσκονται οι Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ναντίν Μενέντεζ, καθώς και ένας τρίτος κατηγορούμενος ονόματι Γουέιλ Χάνα.
  • Τι υποστηρίζουν ότι έκανε ο Γερουσιαστής: Μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, όταν ο Μενέντεζ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έλαβε σημαντικό αριθμό μέτρων για να βοηθήσει κρυφά Αιγύπτιους αξιωματούχους, όπως τη σύνταξη μιας επιστολής σε συναδέλφους γερουσιαστές που τους ενθάρρυνε να άρουν την δέσμευση για βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

  • Τιμή έκπληξη: Πρεμιέρα κάνει σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα προγνωστικά για τις τιμές ανατράπηκαν μέσα σε διάστημα 20 ημερών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς θέλουν την τιμή του να κινείται στα επίπεδα των 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή, η τιμή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
  • Χαμηλή η ζήτηση: Η ζήτηση βέβαια τις πρώτες ημέρες αναμένεται να είναι υποτονική. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις παραγγελίες πετρελαίου καθώς πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να αγοράσουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται βέβαια και κάποιοι να σπεύσουν να κλείσουν ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τις τιμές.
  • Τα νέα κριτήρια για το επίδομα: Η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά. Ουσιαστικά, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
4

Ραδιενεργά ίχνη από το Τσερνόμπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής

  • 37 χρόνια μετά: Ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσερνόμπιλ εντοπίζονται ακόμη στην Αττική, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Τι «έδειξε» η έρευνα: Σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137 (Cs-137), που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου. Η μέγιστη τιμή εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη ενώ σχεδόν αμελητέες ποσότητες εντοπίστηκαν σε πάρκα της Καλλιθέας, του Ταύρου και του Βύρωνα.
  • Κινδυνεύουμε; Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως τα επίπεδα που εντόπισαν είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επίμονης παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.
5

Άντεξε και νίκησε ο Παναθηναϊκός, στο γεμάτο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός

  • Έσπασε το ρόδι: Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και με το 78-71 επί της Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε την πρώτη νίκη του στην Euroleague στη νέα σεζόν. Ο Γάλλος Λεσόρ ήταν ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας, που είχε σε κομβικό ρόλο τους Μαντζούκα και Ερνανγκόμεθ.
  • Όλο διπλά: Ενόσω οι Πράσινοι νικούσαν εντός, η Ρεάλ, η Μπασκόνια και η Παρτίζαν έσπαγαν τις έδρες των αντιπάλων τους. Ιδίως η πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν σαρωτική με το 103-80 επί της Εφές. Με 91-86 επί της Άλμπα πέρασαν οι Βάσκοι από το Βερολίνο, την στιγμή που η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεσπούσε στη Βιλερμπάν με 88-62.
  • Κατάμεστο το ΣΕΦ: Έχοντας κερδίσει δις τον Παναθηναϊκό στις πρώτες μεταξύ τους μάχες για τη νέα σεζόν, ο Ολυμπιακός θα κάνει πρεμιέρα απόψε (21:15, Novasports 4 HD) στο φαληρικό Παλέ αντιμετωπίζοντας την ανανεωμένη Μπαρτσελόνα. Μαζί με τους ερυθρόλευκους ντεμπούτο πρόκειται να κάνει επίσης ο Λιθουανός Ίγκι Μπραζντέικις.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr