Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Γάζας όπου μερίδα Παλαιστινίων ξεκίνησαν να εκκενώνουν το σημείο. Ο στρατός του Ισραήλ νωρίτερα σήμερα έριξε φυλλάδια από drones με τα οποία ζητούσε από τους κατοίκους να ξεκινήσουν άμεσα την εκκένωση προς τον νότο. Στα εν λόγω φυλλάδια αναφέρεται στα αραβικά: «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα».

Μάλιστα στα φυλλάδια εκκένωσης περιλαμβάνεται χάρτης της περιοχής με βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί Παλαιστίνιοι με αυτοκίνητα, φορτηγά άλλα μέσα ακόμα και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο, το οποίο λήγει σήμερα στις 20:00 κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για χερσαία επιχείρηση που επίκειται. Από την πλευρά της η Χαμάς προτρέπει να μην αποχωρήσει κανείς από την πόλη.  Τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούν από την πρώτη στιγμή τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση χαρακτηρίζοντας αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο– μέσα σε ένα 24ωρο. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο». «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας αλλά Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, τονίζοντας: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

ΗΠΑ: Δύσκολο εγχείρημα η εκκένωση

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα».

Να σταματήσει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ απηύθυνε έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«(Ο Γκουτέρες) πρέπει να κάνει περισσότερα. Ό,τι έχει γίνει δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε όλοι μας να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Μανσούρ σε δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση πρεσβευτών αραβικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα. «Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία και η Γάζα γίνεται μια περιοχή καταστροφής», είπε ο Στάγεχ σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Κάιρο απορρίπτει την εντολή εκκένωσης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.