Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

«Πλήρως έτοιμη» η Χεζμπολάχ

Παράλληλα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι «πλήρως έτοιμο» να συνεισφέρει στις μάχες.

«Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό», είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Όμως πηγές λένε πως η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα τις κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένου εύρους, αποτρέποντας μια μεγάλη υπερχείλιση στον Λίβανο, ενώ παράλληλα κρατάει απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κάσεμ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μιλάει δημόσια για τη βία. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;» είπε ο Κάσεμ. «Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε», είπε.

Ανοίγει δεύτερο μέτωπο;

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ισχυρού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σήμερα στον Λίβανο. Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν “συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα «ενός νέου μετώπου» εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από «τις ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας. Η σημερινή εντολή του Ισραήλ για εκκένωση 1,1 εκατ. κατοίκους της περιοχής το επόμενο 24ωρο, ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Γάζα

Την ίδια ώρα, «τελεσίγραφο» στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, έστειλε ο στρατός του Ισραήλ. Μάλιστα, έριξε μέσω drones φυλλάδια στα οποία αναγράφεται: «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα».

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ισοδύναμο με θανατική ποινή το τελεσίγραφο

«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας