Για το μέλλον των νησιών, τα Δωδεκάνησα και την επίτευξη του εθνικού στόχου της προστασίας και της προβολής τους διεθνώς, μίλησε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο βουλευτής Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας και Κοσμήτορας της Βουλής, Βασίλης Υψηλάντης.

Ο κ. Υψηλάντης τονίζει μεταξύ άλλων ότι στόχος ενόψει και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να εκλεγούν περιφερειάρχες οι οποίοι έχουν όλα τα εχέγγυα να στηρίξουν την αναζωογονητική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κύριε Υψηλάντη, είστε τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με κοινοβουλευτική εμπειρία και κοινοβουλευτικά αξιώματα. Ποιά είναι η πρώτη εκτίμηση σας για τη λειτουργία της νέας Βουλής και ποιό το προσδοκώμενο, κατά την άποψη σας, έργο που μπορεί να παραχθεί;

Κατά την προηγούμενη περίοδο 2019-2023, της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προωθήσαμε, επεξεργασθήκαμε και ψηφίσαμε συνολικά 423 νομοσχέδια. Το γεγονός αυτό καθιστά, την περασμένη Βουλή, την πιο παραγωγική των τελευταίων σαράντα χρόνων και συνάμα δημιουργεί, την ανάγκη συνέχισης του έργου αυτού που θα βοηθήσει την χώρα να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω. Να αντιμετωπίσει οριστικά παθογένειες ετών, που προκαλούσαν η αδράνεια και η αναβλητικότητα, οι ιδεοληψίες, ο πολιτικός εκφοβισμός και η διαπλοκή. Ήδη η Κυβέρνηση προωθεί με ταχύτητα νομοσχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των προεκλογικών της δεσμεύσεων και αυτό ήδη βάζει τα θεμέλια μιας παραγωγικής κοινοβουλευτικής περιόδου. Παράλληλα όμως με το καθαρά κοινοβουλευτικό έργο, η Βουλή και ο Πρόεδρος της Κωνσταντίνος Τασούλας, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, με βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία, ενώ με την κοινοβουλευτική διπλωματία προωθούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εθνικές μας θέσεις και οι στόχοι. Αισιόδοξα συνεπώς και με προοπτική βλέπω και τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί με τον σωστό προγραμματισμό και τη συστηματική δουλειά.

Βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Αίτημα που επιστρέφει ακόμα πιο επιτακτικό για τα νησιά μας. Μπορεί να κερδηθεί; Στον τουρισμό πώς μπορεί να καταγραφεί κάτι τέτοιο;

Η ίδια η σύγχρονη καθημερινότητα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική κρίση επιβάλλουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μας να εντάσσουμε στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερα ο τομέας του τουρισμού που έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Απαιτείται πολύ και συντονισμένη δουλειά και συνεργασία. Από το κράτος και τους πολίτες. Ευκαιρίες υπάρχουν και φαίνεται ένα κομμάτι σημαντικό των τουριστικών επιχειρήσεων δεν εργαλιοποιούν την ανάγκη αυτή, για να την χρησιμοποιήσουν απλά ως μέσο προβολής τους, αλλά αντίθετα έχουν αναπροσαρμόσει το σύνολο της στρατηγικής και των ενεργειών τους, στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουν μπει στην λογική των πράσινων επενδύσεων. Εξάλλου ενέργειες μεγάλου τουριστικού φορέα στη Ρόδο αλλά και νέες επενδύσεις στον τουρισμό με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο μας κάνουν είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.

Ενέργειες επίσης περιβαλλοντικές στα νησιά μας, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ενισχύουν καθοριστικά την προοπτική αυτή.

Συνδυαστικά συνεπώς η κατάσταση αυτή θα ενισχύσει την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Πολιτισμός και Αιγαίο. Έννοιες ταυτισμένες με την ιστορική πορεία της χώρας μας και την εξωστρέφεια της. Πιστεύετε στην ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών;

Ο πολιτισμός μας και η θάλασσα, τα νησιά και το φως του Αιγαίου είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες εθνικής μας επιβίωσης. Συνεπώς η ύπαρξη περαιτέρω στρατηγικών και πολιτικών για την στοχευμένη προστασία και προβολή τους, είναι όροι αναγκαίοι για την επίτευξη του σπουδαίου αυτού εθνικού στόχου αλλά και της απαιτούμενης εξωστρέφειας που η χώρα έχει ανάγκη.

Νίκη απόλυτη του Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεύτερος γύρος για τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη. Ποιά είναι η θέση σας;

Επιλογή της Κυβέρνησης είναι να στηριχθούν και να εκλεγούν περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν όλα τα εχέγγυα να στηρίξουν την αναζωογονητική προσπάθεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη χώρα μας. Αυτό επετεύχθη σε πολλές περιφέρειες της χώρας την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το πετύχαμε στο Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο και συνεχίζουμε με εκείνους τους περιφερειάρχες που στηρίζουμε και που η εκλογή τους θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Αναφορικά με τον Δήμο Ρόδου, η θέση μου εξαρχής ήταν ξεκάθαρη. Ο Αντώνης Καμπουράκης διαθέτει πλέον την εμπειρία, την ωριμότητα, τη γνώση και τη δυναμική για να είναι και πάλι Δήμαρχος Ρόδου. Θεωρώ ότι η Ρόδος, αλλά και κάθε αυτοδιοικητικό κύτταρο της χώρας, δεν πρέπει να αφεθεί σε νοοτροπίες που τρέφουν τον λαϊκισμό, την ιδιοτέλεια, τον επιπόλαιο και επίπλαστο εκσυγχρονισμό.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τι σηματοδοτεί για τον πολιτικό Υψηλάντη;

Μια καινούρια αρχή, που βασίζεται σε γνώση και εμπειρία που αποχτήθηκε με ίδιες και όχι ετερόφωτες δυνάμεις. Δηλώνω παρών, όσο έχω δύναμη και υγεία, για να μπορέσουν τα νησιά μας να κερδίσουν περισσότερα και για να συνεισφέρω, στο κομμάτι που μου αναλογεί, ώστε η χώρα μας να να κάνει τα απαιτούμενα ποιοτικά άλματα