Θα αρχίσω σήμερα με τον Γολγοθά που έζησαν οι Έλληνες στο εμπόλεμο Ισραήλ, με την τρομοκρατία της Χαμάς. Θα σταθώ στην Ντέζι Βαρσάνο, η οποία σπούδασε και ζούσε μόνιμα με την οικογένεια της στην Ιερουσαλήμ, τα τελευταία 13 χρόνια. Μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών, τεσσάρων ετών, ενός έτους και μόλις δύο μηνών, περιγράφει τις σοκαριστικές στιγμές που όπως λέει δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν: «Δυστυχώς όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη. Πραγματικά είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Σειρήνες ηχούσαν συνέχεια, έπρεπε να τρέχουμε στα καταφύγια με τα παιδιά. Πολλοί φίλοι μας ανέβαζαν στο Facebook στο Instagram ότι δεν βρίσκουν τους ανθρώπους τους, δεν τους απαντάνε στο τηλέφωνο, δεν έχουν νέα τους», σημειώνει η ίδια.

***

Εισιτήριο προς Θεσσαλονίκη χωρίς επιστροφή

Όπως είπε η κυρία Βαρσάνο ήταν πολύ δύσκολο να βρουν εισιτήρια και να ταξιδέψουν για τη γενέτειρά της οικογενειακώς. «Εμείς ήμασταν σε μια πόλη που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ και ήταν δύσκολο να βρούμε εισιτήρια. Δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα πετάξουμε μέχρι τελευταία στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και να δούμε πως θα συνεχίσουμε». Και συνέχισε:

«Ευτυχώς τα παιδιά μας είναι μικρά, ο μεγαλύτερος είναι τεσσάρων ετών και μας ζητούσε να βγει να παίξει. Δεν πολύ-καταλάβαινε ακόμα τι συμβαίνει κάθε φορά που ακούγονταν οι σειρήνες νόμιζε πως είναι ασθενοφόρο και έτσι συνεχίσαμε να λέμε και εμείς».

***

Το Ford, πέρασε από εμάς και πλησιάζει την Κύπρο

Στο Πεντάγωνο παρακολουθούν τις κινήσεις του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Φορντ, το οποίο έχει πάρει διαταγή, μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ να πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο Ισραήλ. Έχει ήδη προκαλέσει την οργή του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ λέγοντας τι γυρεύει ένας αεροπλανοφόρο στην περιοχή αυτή. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι το Ford με τρομακτική δύναμη πυρός με μαχητικά F-18 και φορτωμένο με Τόμαχωκ, πέρασε χθες το πρωί από τα χωρικά μας ύδατα. Το βράδυ της Τρίτης βρισκόταν κοντά στην Κύπρο, με κατεύθυνση το Ισραήλ.

***

Η «Ψωροκώσταινα» του Στέφανου Κασσελάκη

Τι είναι η «Ψωροκώσταινα»; Διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας χθες προς τους βιομήχανους. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος και σας την μεταφέρω: «Όταν ήμουνα μικρός», είπε στους βιομήχανους, «και άκουγα τη λέξη «Ψωροκώσταινα», ρωτούσα τη μητέρα μου τι σημαίνει «Ψωροκώσταινα»; Δεν μπορώ να σκεφτώ στα αγγλικά μια αντίστοιχη λέξη που χρησιμοποιούν Αμερικανοί ή Βρετανοί για να μιλήσουν για τον τόπο τους, για την χώρα τους. Τελικά τι είμαστε; Είμαστε «Ψωροκώσταινα»; Ή είμαστε η χλιδή που βλέπει κανείς στο instagram από τη Μύκονο».

***

Pass δεν πήρες; Δεν πήρες Pass;

Πώς όμως θα φανταζόταν τον εαυτό του ως… Πρωθυπουργό; Είπε λοιπόν πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του ποτέ ως πρωθυπουργό να λέει, για παράδειγμα σε έναν πολίτη «Pass δεν πήρες; Δεν πήρες Pass»; Είναι, σημείωσε, άκρως εξευτελιστικό και πρόσθεσε: «Βάλτε τον εαυτό σας», είπε στους βιομήχανους,« στη θέση αυτού του πολίτη. Είμαστε λοιπόν πρωταθλητές στη σκληρή εργασία, πρωταθλητές στο ολιγοπώλιο του ηλεκτρισμού, ουραγοί στο ΑΕΠ ανά κεφαλή…»

***

Έχει ο Κασσελάκης λογογράφο;

Οι βιομήχανοι στο τέλος της ομιλίας του τον χειροκρότησαν. Μην φανταστείτε τώρα ότι τον χειροκρότησαν παρατεταμένα, πάντως τον χειροκρότησαν. Ρώτησαν συνεργάτες του ποιος είναι ο λογογράφος του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μου είπαν ότι στα οικονομικά ο Κασσελάκης δεν χρειάζεται λογογράφο, «άλλοι θα τον είχαν σύμβουλο επί των οικονομικών», είπαν, ωστόσο υπήρχαν ορισμένα οικονομικά στοιχεία που του έδωσαν οι συνεργάτες του (ανάμεσα τους, μαθαίνω και η Θεοδώρα Τζάκρη) και τα πρόσθεσε στην ομιλία του.

***

Το γεύμα που πρόσφεραν οι Βιομήχανοι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βιομήχανοι όχι μόνον τον χειροκρότησαν αλλά του παρέθεσαν και γεύμα στο εστιατόριο Fuga στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Μόνον που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το γεύμα των βιομηχάνων, τι έκανε νομίζετε; Πήγε στην κουζίνα του Μεγάρου Μουσικής και έπιασε κουβέντα με τους εργαζόμενους και βεβαίως με τον… σεφ Μίλτο Κώτση, τον οποίο ρωτούσε για τις συνθήκες εργασίας μέσα στο μαγειρείο του, αλλά και για να του δώσει συγχαρητήρια για το εξαίρετο μενού, Τι φαγητό όμως του πρόσφεραν οι βιομήχανοι που τον ενθουσίασε; Φρόντισα και έμαθα: Ήταν ένα μενού γκουρμέ, ήτοι: Πρώτο πιάτο: Σαλάτα με ψητά κολοκύθια, δυόσμο και ξινομυζήθρα Κρήτης. Κύριο πιάτο: Τσιπούρα, με πουρέ από βλίτα, αλμυρίκια, λεμόνι κονφί και για γλυκό: κέικ καρυδιού με μπαχαρικά, σεμιφρέντο γιαούρτι με μέλι, εσπούμα μέλι- κανέλα. Εάν ρωτάτε τι είναι το «εσπούμα», σας πληροφορώ ότι είναι… αφρός. Είναι μία μέθοδος της μοριακής κουζίνας για να γίνουν πιο… «αέρινα» πιάτα.

***

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην Άμυνα

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία καταδίκασε τις βαρβαρότητες της Χαμάς στο Ισραήλ. Όλα τα πολιτικά κόμματα.. Πρώτος ο Πρωθυπουργός (και μια σειρά από υπουργούς (Αμύνης, Εξωτερικών, Εργασίας και άλλοι). Εν συνεχεία χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την οποία καταδίκασε απερίφραστα, στηρίζοντας δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Δήλωσε συγκλονισμένη από τη βία κατά αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

***

Τι είπε η ΠτΔ στον Πρόεδρο του Ισραήλ

Αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έμεινε μόνον στις δηλώσεις. Επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Isaac Herzog και επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη και αποτρόπαια επίθεση της Hamas κατά της χώρας του, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να έχει δικαιολογία και νομιμοποίηση. Υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα ότι οι απαγωγές και η απάνθρωπη μεταχείριση είναι καταδικαστέες και ότι οι όμηροι και οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για την άμεση στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κήρυξη του πολέμου της χώρας του κατά της Hamas.

***

Το ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό

Στα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή και στη σύγκρουση η οποία κλιμακώνεται υπάρχει και η στάση του ΚΚΕ το οποίο διαχρονικά εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό. Έτσι χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στον Περισσό με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Yussef Dorkhom. Παραθέτω τη δήλωση του: «Όσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, όπως τώρα αλλά και επί δεκαετίες με δολοφονίες αμάχων, με απαρτχάιντ, με βασανισμούς, με φυλακίσεις, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με εποικισμούς τόσο ο πόλεμος και αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οι αιματηρές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες. Γι αυτό όσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη, ποθούν την ειρήνη για την πολύπαθη Μέση Ανατολή, για να μην την πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής, ο παλαιστινιακός λαός, ο ισραηλινός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής θα πρέπει να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή είναι η μόνη λύση για να μην την πληρώνουν οι λαοί και να σκοτώνονται άδικα άμαχοι».

***

Τι λένε οι γαλάζιοι βουλευτές για τα Ιόνια Νησιά

Πάμε τώρα στα αυτοδιοικητικά και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Σας πληροφορώ ότι χθες υπήρξε μια σύσκεψη γαλάζιων βουλευτών, διαδικτυακή. Πρόκειται για τους βουλευτές που όργωσαν την Ελλάδα στηρίζοντας της υποψηφιότητες των εκλεκτών της ΝΔ. Λοιπόν εκείνο που θεωρούν δύσκολο και μάλιστα οι βουλευτές των Ιονίων Νήσων το ενδεχόμενο νίκης της Ρόδης Κράτσα στην περιφέρεια των Επτανήσων. Ευχήθηκαν βεβαίως να νικήσει η γαλάζια υποψήφια, αλλά είπαν παράλληλα πως υπάρχει διαφορά μεγάλη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Τρεπεκλή στο νησί της Κέρκυρας που δύσκολα κλείνει. Πολλοί βουλευτές πάντως ανταπάντησαν πως η μόνη μάχη που σίγουρα χάνεται είναι αυτή που δεν δίδεται. Ειπώθηκε ακόμα πως η εμμονή «να πάει ο πρωθυπουργός στην Κέρκυρα» μάλλον ένδειξη αδυναμίας τους έδειχνε. Είπαν επίσης ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό, μπορεί να κερδηθεί με ένταση όμως του προεκλογικού του αγώνα.

***

Ντιμπέιτ Αγοραστού- Κουρέτα

Ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και Δημήτρη Κουρέτα, αναμένεται να διεξαχθεί εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Αγοραστός έλαβε 41,37% και 155.704 ψήφους, ενώ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, πήρε 34,11% και 128.366 ψήφους

***

Το ελληνικό Air Policing στα Βαλκάνια

Πολλοί αναρωτήθηκαν όταν κατά την διάρκεια των εορτασμών για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Μαυροβούνιο, πέταξαν πάνω από τον ουρανό του Danilovgrand δυο Ελληνικά F-16. Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εκτελεί καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, από κοινού με την Ιταλία . Έτσι το Μαυροβούνιο προσκάλεσε επίσημα για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων την χώρα μας για να συμμετάσχει με τιμητική διέλευση 2 F-16. Το ΓΕΕΘΑ δέχτηκε την πρόσκληση και αφού τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν ένα ακόμη Τango Scrable κατευθύνθηκαν προς το Danilovgrand και συμμετείχαν στον εορτασμό. Nα υπενθυμίσω πως η Ελλάδα εκτελεί με απόλυτη επιτυχία καθήκοντα Air Policing και για τον εναέριο χώρο της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι η χώρα μας κάνει αισθητή την παρουσία της στα Δυτικά Βαλκάνια και συμβάλλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

***

Γκίκας Μαγιορκίνης και τα… «εξωτικά παράσιτα»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αιφνιδίασε ευχάριστα όταν έγραψε ένα βιβλίο, όχι αυστηρά ιατρικό, ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, για το «Χρονικό των Ιών». Γνωρίσαμε τον κ. Μαγιορκίνη στη διάρκεια της πανδημίας και στο lockdown, όταν μας έδινε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές πως να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ύπουλο ιό, την covid 19. Στο βιβλίο του (που διαβάζετε χωρίς ανάσα, θα έλεγε κανείς) αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι η Covid-19 «μας υπενθύμισε ότι η καθημερινότητά μας μπορεί να διαταραχθεί δραματικά από νέες και άγνωστες μεταδοτικές ασθένειες. Έτσι θυμηθήκαμε πως ένας ιός μπορεί να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στα όρια της κατάρρευσης και να μας υποχρεώσει να λάβουμε μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Χαρακτηρίζει όλους αυτούς τους ιούς ως «εξωτικά παράσιτα» και εξηγεί τον ρόλο που έπαιξαν στο να διαμορφωθεί η ανθρώπινη ύπαρξη και γενικότερα η ζωή, όπως την ξέρουμε σαυτόν τον πλανήτη. Το βιβλίο του Γκίκα Μαγιορκίνη θα παρουσιαστεί στις 17 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στο Public του Συντάγματος. Θα το παρουσιάσουν οι καθηγήτριες Αναστασία Κοτανίδου (Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), Παγώνα Λάγιου (Υγιεινής- Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ) και θα μιλήσει βεβαίως και ο συγγραφέας του βιβλίου.