Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να διανέμει χιλιάδες αυτόματα όπλα σε ομάδες εθελοντών άμεσης αντίδρασης σε συνοριακές κοινότητες και σε πόλεις με μικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό.

Ηδη έχουν διανεμηθεί 4.000 όπλα και θα ακολουθήσουν άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλισθούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Μετά την μαζική διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές επιδιώκουν να προλάβουν εσωτερικές εστίες έντασης ανάμεσα στον εβραϊκό και τον αραβικό πληθυσμό που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.