Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι ένα F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία, την Πέμπτη.

Αρχικά η Άγκυρα δεν είχε επιβεβαιώσει το περιστατικό όμως έστω και με καθυστέρηση παραδέχθηκε τελικά ότι το drone ήταν τουρκικό. Στη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αποδίδει την κατάρριψη σε τεχνικούς λόγους και συγκεκριμένα στους μηχανισμούς αποφυγής εμπλοκής με «τρίτα μέρη», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται το γεγονός αυτό να επηρεάσει τις επιχειρήσεις της στην Τουρκία.

Φιντάν: «Να σταματήσουν να συνεργάζονται με την YPG οι ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, «ο υπουργός Φιντάν έθεσε υπόψη του συνομιλητή του Μπλίνκεν με έντονο τρόπο ότι οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, θα πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία και σημείωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, συζητήθηκε επίσης ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ της Τουρκίας και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία και συμφωνήθηκε ότι ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά με τρόπο που δεν θα εμποδίζει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της κατάρριψης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας.