Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η πείνα σας αυξήθηκε τώρα που δεν κάνει πια τόση ζέστη έξω. Μην νιώθετε τύψεις… ο εγκέφαλός σας είναι «προγραμματισμένος» να ζητάει περισσότερες θερμίδες όταν ο καιρός «χαλάει».

Νευροεπιστήμονες εντόπισαν, τώρα, εγκεφαλικά κυκλώματα που ωθούν τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, να τρώνε περισσότερο όταν αισθάνονται κρύο.

Τα θηλαστικά «καίνε» επιπλέον ενέργεια για να κρατήσουν το σώμα τους ζεστό όταν η θερμοκρασία «πέφτει», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Το σώμα τους χρειάζεται τις έξτρα θερμίδες για να συντηρεί τα εσωτερικά όργανα, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να λειτουργούν σωστά.

Με απλά λόγια, κατά τους κρύους μήνες, μπορεί να αισθανθούμε περισσότερη πείνα επειδή ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ως «καύσιμο» για να διατηρεί την θερμοκρασία του. Η πείνα είναι ένας τρόπος του οργανισμού μας να δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερα «καύσιμα».

Όταν τρώμε, το σώμα παράγει θερμότητα για να απορροφήσει και να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή».

Ο οργανισμός, πέρα από αυτά που τρώει, χρειάζεται να γεμίσει και τις αποθήκες του (δηλαδή, το λίπος), για ώρες ανάγκης.

Το λίπος λειτουργεί και μονωτικά, έτσι ώστε να μην πέφτει η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Επιπλέον, όταν κάνει κρύο η σεροτονίνη μειώνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University of Queensland. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που – μεταξύ άλλων – βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου.

Ο ρυθμός παραγωγής της σεροτονίνης σχετίζεται με το ηλιακό φως, το οποίο είναι χαμηλότερο το χειμώνα ή όταν κάνει συννεφιά.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πείνα και μειωμένο κορεσμό, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα.

Τι να τρώμε τώρα που ο καιρός αλλάζει

Είναι σημαντικό να τρώμε έξυπνα για να έχουμε έναν υγιή και γεμάτο ενέργεια οργανισμό όταν κάνει κρύο.

Τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι σούπες, η μαύρη σοκολάτα καθώς και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τείνουν να ενισχύουν την ενέργεια και το πιο σημαντικό, παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας.

Παράλληλα, καθώς οι μέρες είναι μικρότερες και πιο κρύες το φθινόπωρο, η έκθεσή μας στον ήλιο μειώνεται και δεν περνάμε τόσο χρόνο στο φυσικό φως, είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των κρόκων αυγών και των μανιταριών.

Πολλοί από εμάς περνάμε, πλέον, περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που μας φέρνει συχνά σε στενότερη επαφή με άλλους ανθρώπους, ορισμένες φορές σε χώρους που δεν αερίζονται καλά. Όλα αυτά κατά την φθινοπωρινή περίοδο που οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης «κυκλοφορούν».

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να προστατευθούμε και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καταναλώνοντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για το ανοσοποιητικό μας, που «εξουδετερώνει» τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντάς τις να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν φλεγμονή, θωρακίζοντας το σώμα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.