Από το Λοριάν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, όπου βρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας (FDI «Κίμων»), έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», είπε επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προκατόχου του (στον καιρό της κρίσης του Oruc Reis) Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ήταν ωστόσο, όπως ερμηνεύτηκε, μια ηχηρή απάντηση στα ψευδή δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, στο πλαίσιο δήθεν της νέας φάσης που εισέρχεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Κάθε κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο». Όσον αφορά την νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου (όπως ορισμένοι ονομάζουν) εκείνο που κατέστησε σαφές η Αθήνα στην Άγκυρα είναι ότι« θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να συζητηθούν».

***

Τα φυλακισμένα μνήματα, η αγχόνη και οι εκτελέσεις αγωνιστών που συγκλόνισαν τον Κασσελάκη

Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την εκλογή του στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, ωσάν να παρακολουθούσε μάθημα ιστορίας σε πανεπιστήμιο. Άκουγε με προσοχή (και με συγκίνηση μπορώ να πω) την ιστορία των φυλακισμένων μνημάτων (όπου κατέθεσε στεφάνι), πόσοι και ποιοι απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους αποικιοκράτες, στάθηκε αρκετή ώρα κοιτάζοντας την επιγραφή πάνω από τους τάφους που έγραφε: «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται», έκανε ερωτήσεις, είδε την αγχόνη και τους τάφους των εννέα αγωνιστών ηλικίας από 19 έως 24 ετών που εκτελέστηκαν και κράτησε ενός λεπτού σιγή.

***

Αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το (κουμμουνιστικό) ΑΚΕΛ

Ήταν πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στην Κύπρο, γιατί εκτός από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τις προσεκτικές δηλώσεις για το Κυπριακό (εντός εθνικής γραμμής), έφυγε από το Προεδρικό χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις για να συναντήσει την Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (πλην ακροδεξιού ΕΛΑΜ) και να καταλήξει στην ψαροταβέρνα «Παραγάδι» στους Αγίους Ομολογητές της Λευκωσίας, τρώγοντας μαζί με τον Γραμματέα του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

***

Η «άβολη κατάσταση με το στεφάνι»

Ίσως η μοναδική στιγμή αμηχανίας που είχε ήταν όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Δημιουργήθηκε μια «άβολη κατάσταση», αφού ο κ. Κασσελάκης δεν ήξερε πού να τοποθετήσει το στεφάνι και έψαχνε με το βλέμμα του βοήθεια από όσους τον συνόδευαν (κυρίως από τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη). Κάτι βεβαίως που πρόσεξαν (αφού το έδειξε η τηλεόραση) πολλά στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω εκλογής Κασσελάκη) που έγραψαν «κακίες» στο twitter, όπως «γιατί δε δείξατε του προέδρου πως μπαίνει τοι στεφάνι ανόητοι»;

***

Στη νεκρή ζώνη και οι αγνοούμενοι

Πάντως να σημειώσω ότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται σύντομη ξενάγηση στη νεκρή ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Εκεί δήλωσε συγκλονισμένος, ακούγοντας για τους αγνοούμενους και είπε: «Για σχεδόν μισό αιώνα ο κυπριακός λαός δεν είχε τη δυνατότητα να θρηνήσει 2002 αγνοούμενούς του. Η δουλειά που κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή». Εν συνεχεία έγινε και κατάθεση στεφάνι στο μνημείο του Τουρκοκύπριου Καβάζογλου και του ελληνοκύπριου Μισιαούλη που δολοφονήθηκαν, εκεί κοντά στο Δάλι, από εθνικιστές.

Χθες το βράδυ παρέθεσε δείπνο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρεσβευτής της Ελλάδος στη Λευκωσία Γιάννης Παπαμελετίου στην ταβέρνα «Στου Ρουσιά», στον Αγιο Δομέτιο, η οποία ειδικεύεται στην παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα ήτοι σεφταλιά, κούπες, κουπέπια, οφτόν κλέφτικο με τις φοβερές σαλάτες του, συνοδευόμενες από κυπριακή μπίρα «ΚΕΟ». Και αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Κασσελάκης ήταν καλεσμένος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λευκωσίας (ναι, στην Κύπρο υπάρχουν οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές) σε ένα μπαράκι για ποτό στο κέντρο της Λευκωσίας.

***

Πώς πάει ο Κασσελάκης;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο κέντρο της Αθήνας (διάβαζε Κολωνάκι) όταν ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν με το αυτοκίνητό του μπροστά από φανάρι. Κάποιοι τον αναγνώρισαν και τον ρώτησαν (μια είναι σήμερα η ερώτηση προς Συριζαίους και αφορά τον Κασσελάκη): «Πώς τα πάει ο Κασσελάκης». Αυτός γέλασε και είπε: « Εάν καταφέρει και αντέξει ένα μήνα όλα θα πάνε καλά». Εκτίμηση, όπως βλέπετε, Συριζαίων.

***

Μια πολιτική πρωτιά του κυβερνητικού εκπροσώπου

Δεν είμαι βέβαιος εάν έχει ξανασυμβεί αυτό από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά ίσως να προσέξατε πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έχει στις 100 ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ, μια πρωτιά. Έχει «διορθώσει» (για να το πω κομψά) ή εάν θέλετε έχει επαναφέρει στην κυβερνητική γραμμή τουλάχιστον πέντε υπουργούς, χωρίς να ανοίξει μύτη. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Γιώργο Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζών, στον Νότη Μηταράκη για εκείνο το καλοκαίρι στο νησί με τις φωτιές, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την δολοφονία του 36χρονου στον Πειραιά και στους Δημήτρη Καιρίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για το μεταναστευτικό και για την πρόταση αξιοποίησης μεταναστών σε εργάτες γης.

***

ΚΚΕ και ΟΑΚΑ

Αυτές τις μέρες, που αναρωτιόμαστε όλοι τι έχει γίνει με το ΟΑΚΑ, έπεσα πάνω σε προεκλογικό σποτάκι του δήμαρχου Πελετίδη από την Πάτρα, για το τι έκανε με το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ολυμπιακό ακίνητο και αυτό. Σας παραθέτω τα λόγια του: «Πως μετατρέψαμε ένα παρατημένο Ολυμπιακό ακίνητο σε ένα από τα καλύτερα στάδια της χώρας μας: Το 2014 το στάδιό μας ήταν κατεστραμμένο, λεηλατημένο και είχε χάσει την άδεια λειτουργίας του. Εισπράττοντας τα χρωστούμενα από ομάδες ποδοσφαίρου και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ξεκινήσαμε την αποκατάσταση του. Επιδιορθώνοντας τις διαρροές και ενεργοποιώντας την γεώτρηση, ρίξαμε το κόστος ύδρευσης από 100.000 σε 5.000 ευρώ τον χρόνο. Με το δικό μας προσωπικό και αγοράζοντας μόνο τα υλικά αποκαταστήσαμε τον εξοπλισμό του σταδίου και πήραμε ξανά άδεια λειτουργίας. Και έτσι, ανοίξαμε το στάδιο για δωρεάν άθληση σε όλους τους Πατρινούς.

Και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 10.000 εγγεγραμμένους συμπολίτες μας. Το Παμπελοποννησιακό είναι πλέον ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα ανοιχτά κέντρα αθλητισμού στην Ελλάδα. Είναι τιμή μας να παρέχουμε ψύξη, θέρμανση, εξαερισμό και ζεστό νερό σε όλο το στάδιο. Η Πάτρα πλέον φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι έξι συνεχόμενοι πανελλήνιοι αγώνες στίβου».

***

Ένα μόρφωμα στα .. τρία.

Η διαφαινόμενη αποτυχία του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, να «διοικήσει» τον Δήμο Αθηναίων φαίνεται ότι έχει ήδη τριχοτομήσει τους οπαδούς του . Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και η αδιαφορία της κοινωνίας προς την υποψηφιότητα του , αρχίζουν να δείχνουν τις κεντρόφυγες δυνάμεις στους κόλπους των στελεχών και των οπαδών του . Η αδυναμία του να ξεπεράσει το ποσοστό του 11% που είχε συγκεντρώσει στις αντίστοιχες Δημοτικές εκλογές του 2019 και το φλερτάρισμα με την 4η ή 5η θέση, σίγουρα υπολείπεται από το πλασάρισμα στον 2ο γύρο που τόσο διαφήμιζαν τα ελεγχόμενα από αυτόν κοινωνικά δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα, ήδη έχουν ξεκινήσει έναν άτυπο εσωτερικό πόλεμο μεταξύ τους .

Από τη μια το κοινοβουλευτικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» που μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα, μάζεψε τρέχοντας πίσω τους διαφωνούντες με την ηγεσία του Βουλευτές του . Αυτοί οι Βουλευτές πλέον ούτε καν αναφέρονται στην υποψηφιότητα του μεχρι πρότινος «καυσίμου» τους .

Από την άλλη οι κεντρόφυγες δυνάμεις, όπως μια ομάδα στο διαδίκτυο, οι «ultraskas» , δηλαδή οι φανατικοί του Κασιδιάρη, οι οποίοι βάλουν εναντίον τόσο των Σπαρτιατών αλλά και στελεχών του ίδιου του εμπνευστή τους στο αρχικό μόρφωμα, τους «Έλληνες». Λειτουργούν, μου λένε, ως άτυπο κέντρο προβολής υποψηφίων της προτίμησης τους , βάζοντας την πίστη στον Κασιδιάρη ως το στοιχείο που κάνει κάποιον αρεστό σε αυτούς. Σε σημείο μάλιστα που να κατατεθούν και καταγγελίες μεταξύ τους για απειλές.

Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κώστα Σημίτη, στο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου στις 19.00. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το “παρών” στην εκδήλωση θα δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας. Να σημειώσω ότι ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος Έλληνας Πρωθυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊστές. Δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της χώρας μετά την μεταπολίτευση είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1981 υπό την Πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2001 υπό την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη.