Ολοκάθαρα πολιτικό είναι το σαφέστατο μήνυμα που έχει προσδώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως δε στο σκέλος που αφορά τις δεκατρείς Περιφέρειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έχει στο επιβαρυμένο πρόγραμμά του το ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να παραβρεθεί την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στη Γρανάδα, αλλά πριν από την πτήση της Πέμπτης (5/10) και την επιβίβαση στο αεροπλάνο θα έχει… ιδρώσει το πουκάμισό του.

Στις εκατό ημέρες από τη θριαμβευτική ανανέωση της θητείας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη νέα αυτή επικύρωση της «γαλάζιας» κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προκειμένου το κυβερνητικό σχέδιο να λάβει μια έμμεση, πλην πολύ φρέσκια, ψήφο εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα και να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο από ένα καλοκαίρι αλυσιδωτών γεγονότων που το «πλήγωσαν» αναπόφευκτα.

«Δεν κρύψαμε την πρόθεσή μας να δώσουμε έντονη πολιτική χροιά στις περιφέρειες της χώρας. Το κάναμε όχι γιατί μας ενδιαφέρει να βάψουμε τον χάρτη γαλάζιο, το κάναμε γιατί θέλαμε να στηρίξουμε πρόσωπα που συμμερίζονται την αναπτυξιακή προοπτική και μπορούν να υλοποιήσουν σε συνδυασμό με την κυβέρνηση κρίσιμες κεντρικές πολιτικές επιλογές», όπως εξήγησε προσφάτως.

Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ομολογημένος στόχος του Πρωθυπουργού είναι το 13/13 στις Περιφέρειες και φυσικά το 3/3 στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) – στους μοναδικούς που έχει δώσει κυβερνητικό χρίσμα.

Με δεδομένο ότι συγκριτικά με ό,τι συνέβη τον Μάιο του 2019 φρόντισε να καλύψει το χάντικαπ χαμένων μαχών, στηρίζοντας υποψηφίους όπως ο Γιάννης Μώραλης στον Δήμο Πειραιά και ο Σταύρος Αρναουτακης στην Περιφέρεια Κρήτης, τα προσωπικά στοιχήματα που έχει θέσει είναι από τη μία η εκλογή «γαλάζιων» υποψηφίων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και από την άλλη η όσο το δυνατόν πιο ενθουσιώδη υποστήριξη υποψηφίων που κοντράρονται είτε «αντάρτικα» είτε πολιτικούς αντιπάλους με ισχύ.

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη της επικράτειας, είναι ένα απ’ αυτά τα μεγάλα στοιχήματα έτσι ώστε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο άνθρωπος που μπήκε μπροστάρης σε μια απαιτητική περίοδο για την Κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τη νίκη του από τον πρώτο γύρο, αποφεύγοντας επικίνδυνες συμμαχίες των αντιπάλων του (Σγουρός, Ιωακειμίδης) που ενδεχομένως προκύψουν την εβδομάδα πριν από τον δεύτερο. Τον πρώην υφυπουργό μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τον συνόδευσε στον Βύρωνα, σημειώνοντας με έμφαση και νόημα ότι «θα γρατζουνιστούμε, θα ματώσουμε, θα λασπωθούμε αλλά θα είμαστε εκεί για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη κάθε μέρα».

Ανάλογη έκβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να υπάρξει στον Δήμο της Αθήνας. Εκεί δηλαδή που ναι μεν ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει ένα ισχυρό ποσοστό, αλλά την ίδια στιγμή ψάχνει μερικές χιλιάδες ψήφους ακόμη για να φτάσει στο πολυπόθητο όριο του 43% συν μία και να ανανεώσει εξ αρχής την παρουσία του στο δημαρχιακό μέγαρο.

Τα ερωτηματικά στη Βόρεια Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ πιο περίπλοκη περίπτωση, όπως ήταν πάντα. Πόσο μάλλον όσο ο δήμαρχος Κώστας Ζέρβας έχει ν’ αντιμετωπίσει τον Στέλιο Αγγελούδη από το ΠαΣοΚ, ο οποίος δημοσκοπικά τον απειλεί να του «αρπάξει» τον δήμο στον β’ γύρο, ιδίως εφόσον οι δυνάμεις του Σπύρου Πέγκα – του τρίτου τη τάξει υποψηφίου και υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ – συσπειρωθούν γύρω από το πρόσωπό του.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απασχολεί το ίδιο έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη στιγμή που ο νυν Περιφερειάρχης και εκλεκτός του Μαξίμου, Γιώργος Κασαπίδης, καλείται να βγάλει «νοκ άουτ» τον πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Κοζάνη, Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκεντρώνει γύρω του δεξιότερα ερείσματα. Γι’ αυτό την Τετάρτη μάλιστα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βόρεια Ελλάδα, θέλοντας να ενεργοποιήσει τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς.

Ένα άλλο σκληρό μέτωπο είναι εκείνο του Βορείου Αιγαίου, στο οποίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συγκρουστεί με τον εν ενεργεία Περιφερειάρχη και μόνιμα αντιπολιτευόμενο στο κόμμα, Κώστα Μουτζούρη. Όπως επίσης αντίστοιχα αποτελέσματα περιμένει το Μαξίμου από τον Δημήτρη Πτωχό στην Πελοπόννησο έναντι της δυναμικής που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα ο Πέτρος Τατούλης.

Σ’ αμφότερες τις υποψηφιότητες ο Πρωθυπουργός έχει βάλει προσωπική σφραγίδα και δεν θα ήθελε να διαψευστεί εκ των υστέρων.

Τέλος, με τον Κώστα Αγοραστό στην πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Πρωθυπουργός ήταν ρητός και κατηγορηματικός προσκαλώντας τον στη διυπουργική σύσκεψη για την εικόνα στη Θεσσαλία. Τον στηρίζει με σαφήνεια διότι τον θεωρεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση και δεν οπισθοχώρησε στο ελάχιστο παρά τις δεύτερες σκέψης ή ενστάσεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της κριτικής προς το πρόσωπό του για τη διαχείριση της κατάστασης στη διάρκεια των πλημμυρών.

Όπως εκτιμάται, δεν είναι τυχαίο πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάθισε δίπλα του στην εν λόγω σύσκεψη, δείγμα της σχέσης εμπιστοσύνης που υπάρχει.

Πώς κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη από αυτήν την εκλογική διαδικασία, διεκδικώντας την δεύτερη θέση.

Ύστερα από την εκλογή Κασσελάκη και την εγκαθίδρυσή του στο πολιτικό στερέωμα, οι δύο βασικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ήδη μπει σε θέση ανοικτής μάχης και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα κορυφωθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Στις 8 Οκτωβρίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να μπούμε εμπόδιο στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια, που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λέσβο ο Νίκος Ανδρουλάκης και γι’ αυτό ακριβώς ζήτησε τη στήριξη προσώπων που «δεν θα υπηρετούν το Μαξίμου, αλλά τον απλό λαό», ενόσω ο Στέφανος  Κασσελάκης εξέφραζε αναντίρρητα τη στήριξή του στους «εκλεκτούς» που είχε ήδη επιλέξει να υποστηρίξει το κόμμα πριν από τη νίκη του, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελάτε να τρέξουμε χιλιόμετρα για να κάνουμε μεγάλη έκπληξη σε όσους νομίζουν ότι δεν είναι δυνατόν».

Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη έχει μεγάλη σημασία ποιος εκ των Γιάννη Σγουρού ή Γιώργου Ιωακειμίδη θα κατορθώσει να μπει, αν μπει, στον δεύτερο γύρο προκειμένου να διεκδικήσει, με όσες πιθανότητες του αναλογεί, την Περιφέρεια Αττικής από τον «γαλάζιο» Νίκο Χαρδαλιά.

Θεωρείται πως το ποσοστό αμφότερων θα αποτυπώσει τη δυναμική κάθε παράταξης στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και θα δείξει τα κέρδη ή τις ζημίες στο πρώτο τρίμηνο μετά τις εθνικές εκλογές.

Ανάλογη, τέλος, αξία δίδεται στα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι υποψηφιότητες του Κώστα Ζαχαριάδη και του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας. Σε πρώτη φάση και με βάση τις προεκλογικές μετρήσεις ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης, συσπειρώνοντας τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο «εκλεκτός» του ΠαΣοΚ έχει πάψει να παλεύει προκειμένου να καλύψει τη δημοσκοπική απόσταση που τον χωρίζει από τη δεύτερη θέση.