Δύο 24ωρα μετά την απόφαση για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου, τοποθετήθηκαν κορδέλες για να μην έχουν πρόσβαση οι πολίτες στους χώρους των στεγάστρων που κρίθηκαν επικίνδυνα.

«Μπορεί να πέσει απροειδοποίητα»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φθορά στο στέγαστρο Καλατραβα μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά είναι αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει την πτώση του απροειδοποίητα.

Δέκα χρόνια χωρίς οικοδομική άδεια

Το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του, αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, δεν ολοκληρώθηκαν.

Σε εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης για την ασφάλεια των στεγάστρων. Ελέγχονται πιθανά αδικήματα για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Πότε ξεκίνησε η μελέτη στο ΟΑΚΑ

Τον Ιούλιο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την εξαγγελία συντήρησης. Ακολούθησαν δύο άγονοι διαγωνισμοί και τον Νοέμβριο του 2022 αρχίζει η μελέτη που παραγγέλνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Από τότε έως και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί, η κυβέρνηση δεν ρωτάει όποτε τέλη Σεπτέμβρη του 2023 δόθηκε το πόρισμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο περιθώριο για την κυβέρνηση πέρα από το να κλείσει το ΟΑΚΑ.

Το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας

Η μελέτη που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ έχει δοθεί στο τεχνικό επιμελητήριο, και από το ΤΕΕ θα οριστεί πραγματογνώμονας και θα γίνει μία νέα μελέτη.

Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το Πολυτεχνείο αλλά και να οριστεί ένας τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το γραφείο Καλατράβα, καθώς χρειάζονται τα σχέδια και οι μελέτες της στέγης.

Έπειτα, θα πρέπει να βγει το τελικό πόρισμα και να υπάρξει ένας διεθνής διαγνωισμός για την ανάθεση του έργου. Ως εδώ πρόκειται για ένα διάστημα 4 με 6 μηνών τουλάχιστον, ενώ για την επαναλειτουργία θα πρέπει να υπολογίζουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η συνάντηση

Ο Γιάννης Βρούτσης τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης των «άστεγων» του Ολυμπιακού Σταδίου, εν μέσω μάλιστα μίας προολυμπιακής περιόδου, που είναι πολύ σημαντική για την προετοιμασία των αθλητών.

Ενδεχομένως ωστόσο η συνέντευξη τύπου-εξαγγελία του Γιάννη Βρούτση να μη γίνει τη Δευτέρα, αλλά μία μέρα αργότερα.