Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα όσα έχουν συμβεί στο ΟΑΚΑ, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω προβλημάτων στη σταθερότητα των στεγάστρων, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, οι Αρχές θα ερευνήσουν σε βάθος πενταετίας:

• Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
• Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
• Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Η εξήγηση για το κλείσιμο

Σύμφωνα με την εξήγηση που δόθηκε σχετικά με το ξαφνικό κλείσιμο του ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας δεν καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας, δεδομένου ότι μετά τις μελέτες που έγιναν το στέγαστρο Καλατράβα κρίθηκε ασταθές και κατ’ επέκταση επικίνδυνο. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και για το Ποδηλατοδρόμιο.

Αναπόφευκτα η εξέλιξη προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη στιγμή που, μεταξύ όλων των άλλων, ήταν η δηλωμένη έδρα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού για τους αγώνες του στο Europa League. Είχε ήδη μάλιστα δώσει έναν αγώνα το «τριφύλλι», αυτόν κόντρα στη Βιγιαρεάλ.

Όπως επίσης στα τέλη Ιουλίου είχε φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο και η συναυλία των Guns N’ Roses.

Κατά πληροφορίες, οι εργασίες αποκατάστασης της στατικότητας θα διαρκέσουν περισσότερους από οκτώ – εννέα μήνες, εξέλιξη που αναγκάζει την ομάδα της Αθήνας να ψάξει για άλλη στέγη ενόψει των αγώνων με Ρεν και Μακάμπι Χάιφα. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί η χρήση της Λεωφόρου.

«Πάγωμα» των αθλητικών δραστηριοτήτων

Την ίδια ώρα έχει παγώσει κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα και από εχθές το βράδυ, Παρασκευή, έχει ξεκινήσει και η εκκένωση των δύο σταδίων με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν πάνω από 1.000 αθλητές του Μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες. Από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων.

Βρούτσης: «Δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ANT1 είπε ότι «Δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά».

«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».