Μια αμερικανική υπηρεσία ατομικών δικαιωμάτων μήνυσε την εταρεία Tesla του Έλον Μασκ την Πέμπτη, ισχυριζόμενη ότι μαύροι υπάλληλοι της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δέχτηκαν ρατσιστική παρενόχληση στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Fremont της Καλιφόρνια.

Η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ (EEOC) ανέφερε στη μήνυση, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη, ότι από το 2015 έως σήμερα οι μαύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont υφίστανται συστηματικά  υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και ρατσιστικές συμπεριφορές όπως γκράφιτι με σβάστικες, απειλές και θηλιές, σε γραφεία και άλλο εξοπλισμό, σε πάγκους τουαλέτας, μέσα σε ανελκυστήρες, ακόμη και σε νέα οχήματα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι τα ως άνω είναι συμπεριφορές υπαλλήλων όλων των βαθμίδων (διευθυντές, προϊστάμενοι, επικεφαλής της γραμμής, συνεργάτες παραγωγής και έκτακτοι εργαζόμενοι) ενώ οι εργαζόμενοι που αντέδρασαν απολύθηκαν, μετατάχθηκαν ή άλλαξαν τα εργασιακά τους καθήκοντα ως «τιμωρία».

Η EEOC στη μήνυση δήλωσε ότι άρχισε να ερευνά την Tesla μετά την υποβολή εσωτερικής καταγγελίας. Αφού διαπίστωσε πέρυσι ότι υπήρχε «εύλογη αιτία» να πιστεύει ότι η Tesla είχε παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας, η υπηρεσία προσπάθησε και απέτυχε να συνάψει συμφωνία διακανονισμού με την εταιρεία, σύμφωνα με την αγωγή.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μήνυση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος των εταιρειών του Ελον Μασκ. Η Tesla αντιμετωπίζει άλλη μια ομαδική αγωγή στο δικαστήριο της Καλιφόρνια για παρενόχληση των μαύρων εργαζομένων στο εργοστάσιο της, στην οποία περίπου 240 εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε τη SpaceX, που ανήκει επίσης στον Μασκ, τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας την εταιρεία ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διαδικασία πρόσληψης. Επιπλέον, 6 γυναίκες μήνυσαν την Tesla το 2021, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ενθάρρυνε μια κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πηγή: Guardian