Τα ιρανικά drones-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στις τελευταίες επιθέσεις ενάντια σε πόλεις της Ουκρανίας είναι γεμάτα με ευρωπαϊκά εξαρτήματα, σύμφωνα με ένα μυστικό έγγραφο που επικαλείται ο Guardian, το οποίο φέρεται να έστειλε το Κίεβο στους δυτικούς συμμάχους του για να αιτηθεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα έχουν στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.

Σε ένα έγγραφο 47 σελίδων που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις κυβερνήσεις της G7 τον Αύγουστο, υποστηρίζεται ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες σημειώθηκαν περισσότερες από 600 επιδρομές με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που περιείχαν δυτική τεχνολογία.

Τι δείχουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που περιήλθαν στην κατοχή του Guardian, 52 ηλεκτρικά εξαρτήματα κατασκευασμένα από δυτικές εταιρείες βρέθηκαν στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-131 και 57 στο μοντέλο Shahed-136, το οποίο έχει εμβέλεια πτήσης 2.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα πλεύσης 180 χιλιομέτρων την ώρα.

Πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής, που είναι θυγατρική μιας βρετανικής πολυεθνικής, κατονομάζονται ως οι αρχικοί κατασκευαστές των εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν. «Μεταξύ των κατασκευαστών είναι εταιρείες με έδρα στις χώρες του συνασπισμού κυρώσεων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Πολωνία», ισχυρίζεται η Ουκρανία.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παραβιάσεις από την πλευρά των δυτικών εταιρειών των οποίων τα μέρη έχουν εντοπιστεί. «Η ιρανική παραγωγή UAV έχει προσαρμοστεί και χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον διαθέσιμα εμπορικά εξαρτήματα, η προμήθεια των οποίων ελέγχεται ανεπαρκώς ή και καθόλου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ουκρανική έκθεση, οι τελωνειακές πληροφορίες δείχνουν ότι «σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο Ιράν προέρχονταν από την Τουρκία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα».

Πώς προμηθεύεται η Ρωσία τα ιρανικά drones

Οι παραδόσεις των UAV Shahed-136/131 από το Ιράν στη Ρωσία πραγματοποιούνται μέσω της Κασπίας Θάλασσας. «Από την Τεχεράνη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδίδονται στο ιρανικό λιμάνι Αμραμπάντ, από όπου μεταφέρονται στο ρωσικό λιμάνι της Μαχατσκαλά». Η Μαχατσκαλά είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι σημάνσεις στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες είχαν αλλοιωθεί, «πιθανότατα με τη χρήση λέιζερ», και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ονόματα Geranium-1 και Geranium-2 για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που «αποτελεί πιθανότατα μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την απόκρυψη του ρόλου του Ιράν».

Στις αρχές Ιουλίου, ένα νέο μοντέλο Shahed-136 με την ένδειξη «Y002» καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, το οποίο «ενδέχεται να έχει συναρμολογηθεί σε μια νέα μονάδα παραγωγής στη Ρωσία». Το δείγμα λέγεται ότι είχε διαφορετικό σχήμα πτερυγίου, κάτι το οποίο «μπορεί επίσης να υποδεικνύει παραγωγή σε νέα τοποθεσία».

Η Ρωσία και το Ιράν «εργάζονται ήδη για έναν νέο κινητήρα για το Shahed-136, ο οποίος θα πρέπει να παρέχει καλύτερη ταχύτητα και εμβέλεια».

Τι ζητά η Ουκρανία μέσω του εγγράφου

Μεταξύ των προτάσεων που αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο για δράση από την πλευρά των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας είναι «πυραυλικά πλήγματα στα εργοστάσια παραγωγής αυτών των UAV στο Ιράν, τη Συρία, καθώς και σε μια πιθανή τοποθεσία παραγωγής στη ρωσική ομοσπονδία».

«Τα παραπάνω μπορεί να πραγματοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις εάν οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα μέσα καταστροφής», συμπληρώνεται.

Σημειώνεται πως το έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης τιτλοφορείται «Θάνατοι από μπαράζ χτυπημάτων: αναφορά για τα UAV Shahed-136/131» και συντάχθηκε με τη βοήθεια του κεντρικού ερευνητικού ινστιτούτου εξοπλισμών και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας και των υπηρεσιών πληροφοριών της.