Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ παρενέβη σήμερα στη γερμανική πολιτική σκηνή, αναπαράγοντας την ανάρτηση ενός άλλου λογαριασμού στην πλατφόρμα Χ, με την οποία ο συντάκτης της εξαπέλυε επίθεση στη διαχείριση της μετανάστευσης από το Βερολίνο και εξέφραζε τη στήριξή του στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία και την Έσση στις 8 Οκτωβρίου αλλά και στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

Η ανάρτηση την οποία αναπαρήγαγε ο Μασκ προερχόταν από έναν λογαριασμό με την επωνυμία «Radio Genoa». Επέκρινε το γερμανικό κράτος επειδή χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και περιλάμβανε βίντεο από αυτές τις αποστολές διάσωσης. «Ας ελπίσουμε ότι η AfD θα κερδίσει τις εκλογές για να σταματήσει αυτήν την ευρωπαϊκή αυτοκτονία», έγραφε επίσης.

«Οι Γερμανοί το γνωρίζουν αυτό;» διερωτήθηκε ο Μασκ.

«Ναι. Και λέγεται »σώζουμε ζωές»» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στην ανάρτησή του.

Ο Μασκ, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχοντας περιουσία περίπου 250 δισεκ. δολαρίων και είναι ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και της εταιρείας διαστημικών αποστολών SpaceX, εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην πολιτική το τελευταίο διάστημα. Την Πέμπτη επισκέφθηκε τα σύνορα με το Μεξικό στο Τέξας και συναντήθηκε με ντόπιους πολιτικούς και αστυνομικούς για να αποκτήσει, όπως είπε μια «αφιλτράριστη άποψη» της κατάστασης με το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα ότι στηρίζει οικονομικά τρεις γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειιο και συχνά μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία. Η είδηση εξόργισε την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει μια κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων μεταναστών αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από έναν χρόνο.

Το ενδιαφέρον του Μασκ για το μεταναστευτικό ενδεχομένως να οφείλεται στα επιχειρηματικά συμφέροντά του. Το «Μέγα Εργοστάσιο» της Tesla στη Γερμανία παράγει το μοντέλο Y καθώς και κυψέλες μπαταρίας. Στο Τέξας η Tesla διαθέτει ένα εργοστάσιο στο Όστιν και η Space X λειτουργεί μια εγκατάσταση δοκιμών και εκτοξεύσεων στην Μπόκα Τσίκα, κοντά στο Μπράουνσβιλ.